Vakantie film maken | 14 praktische tips

Herinneringen van je vakantie zijn levendiger in een video dan op foto’s. Het maken van een vakantie film is dan ook populairder dan voorheen. Zeker omdat het gewoon eenvoudiger wordt. Je kunt met je smartphone al prachtige video’s maken, met je smartphone of laptop snel een vakantie film maken (monteren) en via Youtube of Vimeo eenvoudig je video gaan publiceren.

We geven je graag enkele praktische tips om een mooie vakantie video te maken.

Vakantie film maken: de benodigdheden

Je hoeft geen fortuin uit te geven om een leuke vakantie video te gaan maken. Hieronder enkele dingen die zeker een aanrader zijn om leuke filmpjes te maken.

 1. Je smartphone camera is goed genoeg!
  Bijna iedereen heeft een smartphone met een camera op. Tegenwoordig maakt die camera ook prachtige beelden. Je hoeft dus niet te investeren in een duurde professionele (vlog) camera. Controleer wel de settings zodat je in hoge resolutie je beelden opneemt.
 2. Zorg voor voldoende opslag
  Een video opnemen neemt heel wat plaats in op je smartphone. Zorg er dan ook voor dat je voldoende plaats vrij hebt voor je op vakantie vertrekt. Verwijderen onnuttige foto’s of documenten of (als je smartphone het toelaat, koop een micro SD kaartje).
 3. GoPro: een must. De camera van je smartphone is dé ideale camera, maar een GoPro moet je ook meehebben als je een vakantie film gaat maken. Deze allround action camera kan je op elk moment van je reis gebruiken (al zwemmend, fietsend of relaxend). Het grote voordeel is dat hij tegen een stevig stootje kan.
 4. Foto’s & video’s backuppen is een must!
  Het wordt zelden gedaan maar het gaat je zo’n goed gevoel geven als je eens moet terugvallen op een backup. Je smartphone gaat kapot, verloren of wordt gestolen. Dan ben je alle foto’s & video’s van je prachtige vakantie kwijt. Door dagelijks/regelmatig een backup te maken van je beelden, kan je steeds terugvallen op een heel groot deel van je foto’s/videos.
  Tip: wij backuppen onze foto’s op reis via een oude Android tablet & een Samsung T7 shield externe hardeschijf
 5. Neem je een drone mee. Video beelden gemaakt met een drone kunnen (heel) spectaculair zijn. Kies je ervoor om een drone mee te nemen op vakantie? Bekijk dan op voorhand of je een drone mag gebruiken. En zorg ervoor dat je genoeg ervaring hebt om goede filmpjes te maken. Hoe meer je oefent hoe beter.

Leestip: Checklist: wat meenemen tijdens een citytrip

Leestip: Foto’s / video’s backuppen op reis doe je zo

Vakantie film maken: het filmen

Alvorens je als een zot alles begint te filmen, raden we je aan om eerst eens na te denken over wat je wil vertellen. Je filmpje moet een verhaal vertellen. Wat wil je meegeven aan de kijker?

 1. Bedenk op voorhand wat je wil vertellen.
  Je gaat moeten keuzes maken hoe je een bepaald landschap, actie, … gaat vastleggen. Als je er op voorhand over nadenkt, dan kan je ter plaatse sneller tot actie overgaan.
 2. Probeer consistent te zijn in de manier waarop je een verhaal vertelt
 3. Vergeet zelf (of je medereizigers) niet op de foto te staan Een vakantie filmpje wordt leuk / persoonlijk als je herkenbare gezichten hebt. Maar je moet ook niet op elk beeld iemand laten poseren of vastleggen. Variatie is hier belangrijk.
 4. Film iets langer. Het is beter om steeds iets te veel te hebben zodat je alles eenvoudig kan monteren. Hanteer de 2 seconden regel. Laat de camera 2 seconden voor het shot en 2 seconden na het shot/actie lopen.
  Ideaal voor overgangen in je video achteraf.
 5. Als je een video / film maakt, dan moet je heel wat beelden maken. Liever te veel dan te weinig. Je filmt beter een stukje langer (zodat je alles hebt) dan thuis komen en merken dat je net iets te kort hebt. (ik spreek uit ervaring). Kijk voor extra opslagruimte voor je smartphone of maak ruimte vrij.

Het monteren

Het stukje dat vaak vergeten wordt: het monteren. Het is een belangrijk element om van je vakantievideo een geslaagde video te maken. Deze tips helpen je al een stukje vooruit:

 1. Gebruik afwisseling.
  Een filmpje dat 3 – 10 minuten op hetzelfde tempo afspeelt is saai. Zorg voor afwissling. Ook in je snelheid. Ga voor een slowmotion stukje, een normaal stukje en nadien een versnelt stukje.
 2. Maak het filmpje niet te lang.
  Idealiter duurt je filmpje zo’n 3 à 7 minuten. Langer mag het niet duren. De kijker zal anders geen aandacht meer hebben voor wat je gemaakt heb
 3. Welk programma ga je gebruiken?
  Elke computer beschikt over een eigen (gratis) video-montage programma. Op Apple is dat iMovie en op Windows is dat MovieMaker. Ideaal en handig in gebruik om je vakantievideo te monteren.
 4. Bekijk andere vakantie video’s.
  Wil je inspiratie opdoen om je eigen video te maken? Dat kan je doen door zelf veel te oefenen en door andere vakantie video’s te bekijken en daar inspiratie op te doen.

Vergeet niet te genieten

Als je op vakantie bent, mag je niet gefocussed zijn op het filmen. Dat zal ervoor zorgen dat je minder van je reis zal genieten. Probeer voor je reis wat ervaring op te doen. Bezoek je stad/dorp en maak een filmpje van je verblijf.

Ook interessant...

Roadtrip Europa met kinderen (voor het hele gezin)

Een roadtrip door Europa met kinderen is een onvergetelijk avontuur vol ontdekking en plezier. Van de prachtige kustlijnen van Portugal tot de majestueuze Alpen in Zwitserland, Europa biedt een schat aan diversiteit en cultuur die perfect is voor een gezinsvakantie. Of je nu met de auto of camper reist, er zijn tal van mooie plekken ...

Lees meer

musthave-reis-apps

Must have apps voor jouw volgende reis

De enige metgezel die altijd meegaan op reis is je smartphone (ook bij ons). Om je reis aangenamer / makkelijker te maken zijn er tal van apps die je kunt installeren. Zo gaan er heel wat deuren voor je open tijdens je reis en kan je nog meer genieten van je welverdiende vakantie! Google Maps ...

Lees meer

jetlag voorkomen

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, … Wat is een jetlag? Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer ...

Lees meer

valentijn weekendje weg

Valentijn Weekendje weg: 5 top adresjes

Valentijn, de dag van de liefde, is de perfecte gelegenheid om je partner te verrassen met een romantisch weekendje weg. Of je nu kiest voor een gezellige stad, een idyllisch platteland of een luxe resort, er zijn talloze bestemmingen die de perfecte setting bieden voor een onvergetelijk Valentijnsweekend. We nemen je graag mee naar enkele ...

Lees meer

Sunweb kinderkorting

Sunweb Kinderkorting – geniet van veel voordeel

Bij Sunweb kan je terecht voor veel familievakanties. Maar op vakantie gaan met kinderen wil vaak zeggen dat je tijdens de schoolvakanties moet reizen. Dit zijn dan vaak ook de duurdere vakantieperiodes. En dat weten ze bij Sunweb! Daarom hebben we ze de Sunweb Kinderkorting gelanceerd. Sunweb kinderkorting > Sunweb Kinderkorting: 100% korting Op een ...

Lees meer

TUI kinderen gratis op vakantie

TUI – Kinderen gratis op vakantie PROMO

TUI kinderen gratis op vakantie: de ideale gezinsreis Als je aan een vakantie met het hele gezin denkt, kan de kostenberekening snel oplopen. Gelukkig heeft TUI een geweldige aanbieding waarbij kinderen gratis mee op vakantie kunnen. Deze promo voor kinderen maakt het mogelijk om zonder zorgen te genieten van een heerlijke vakantie, zonder dat je ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force