Klaar voor de zomer van 2024? Ontdek de vroegboekkortingen >

Vakantie Tips
Search

Vakantie film maken in 2019 | 14 praktische tips

Herinneringen van je vakantie zijn levendiger in een video dan op foto’s. Het maken van een reisvideo is nu populairder dan ooit te voren. Het wordt ook steeds eenvoudiger en eenvoudiger om aantrekkelijke video’s te maken die je reis goed weer geven. Geen gedoe meer voor veel te lange video’s of slecht gemonteerde video’s. We geven je graag enkele praktische tips hoe je de perfecte vakantievideo kan maken.  

Vakantie film maken: de benodigdheden

Ga nu niet direct gaan denken dat je veel geld moet gaan uitgeven! Nee. Maar het is wel belangrijk om strategisch te werk te gaan.

 1. Gebruik de camera van je smartphoneBijna iedereen heeft een smartphone met een camera op. Die camera schiet hoogstwaarschijnlijk degelijke beelden. Maak hier dan ook gebruik van. Want je hebt op elk moment je camera bij de hand!
 2. Zorg voor voldoende opslag
 3. Als je een video / film maakt, dan moet je heel wat beelden maken. Liever te veel dan te weinig. Je filmt beter een stukje langer (zodat je alles hebt) dan thuis komen en merken dat je net iets te kort hebt. (ik spreek uit ervaring). Kijk voor extra opslagruimte voor je smartphone of maak ruimte vrij.
 4. Neem je een drone mee. Video beelden gemaakt met een drone kunnen (heel) spectaculair zijn. Kies je ervoor om een drone mee te nemen op vakantie? Bekijk dan op voorhand of je een drone mag gebruiken. En zorg ervoor dat je genoeg ervaring hebt om goede filmpjes te maken. Hoe meer je oefent hoe beter.
 5. GoPro: een must. De camera van je smartphone is dé ideale camera, maar een GoPro moet je ook meehebben als je een vakantie film gaat maken. Deze allround action camera kan je op elk moment van je reis gebruiken (al zwemmend, fietsend of relaxend).
  PS vergeet je accessoires niet!
 6. Zorg dat je je foto’s / video’s ook back-upped. Het wordt niet door velen gedaan. Maar je beelden backuppen is heel belangrijk. Het ergste wat kan gebeuren is dat je alles kwijt bent. Geen herinneringen meer aan je zalige vakantie.

Leestip: Checklist: wat meenemen tijdens een citytrip

Leestip: Foto’s / video’s backuppen op reis doe je zo

Vakantie film maken: het filmen

Alvorens je als een zot alles begint te filmen, raden we je aan om eerst eens na te denken over wat je wil vertellen. Je filmpje moet een verhaal vertellen. Wat wil je meegeven aan de kijker?

 1. Bedenk op voorhand wat je wil vertellen.
  Je gaat moeten keuzes maken hoe je een bepaald landschap, actie, … gaat vastleggen. Als je er op voorhand over nadenkt, dan kan je ter plaatse sneller tot actie overgaan.
 2. Probeer consistent te zijn in de manier waarop je een verhaal vertelt
 3. Vergeet zelf (of je medereizigers) niet op de foto te staan Een vakantie filmpje wordt leuk / persoonlijk als je herkenbare gezichten hebt. Maar je moet ook niet op elk beeld iemand laten poseren of vastleggen. Variatie is hier belangrijk.
 4. Film iets langer. Het is beter om steeds iets te veel te hebben zodat je alles eenvoudig kan monteren. Hanteer de 2 seconden regel. Laat de camera 2 seconden voor het shot en 2 seconden na het shot/actie lopen.
  Ideaal voor overgangen in je video achteraf.

Het monteren

Het stukje dat vaak vergeten wordt: het monteren. Het is een belangrijk element om van je vakantievideo een geslaagde video te maken. Deze tips helpen je al een stukje vooruit:

 1. Gebruik afwisseling. Een filmpje dat 3 – 10 minuten op hetzelfde tempo afspeelt is saai. Zorg voor afwissling. Ook in je snelheid. Ga voor een slowmotion stukje en nadien een versnelt stukje.
 2. Maak het filmpje niet te lang. Idealiter duurt je filmpje zo’n 3 à 7 minuten. Langer mag het niet duren. De kijker zal anders geen aandacht meer hebben voor wat je gemaakt heb
 3. Welk programma ga je gebruiken?Elke computer beschikt over een eigen (gratis) video-montage programma. Op Apple is dat iMovie en op Windows is dat MovieMaker. Ideaal en handig in gebruik om je vakantievideo te monteren.
 4. Bekijk andere vakantie video’s.Wil je inspiratie opdoen om je eigen video te maken? Dat kan je doen door zelf veel te oefenen en door andere vakantie video’s te bekijken en daar inspiratie op te doen.

Vergeet niet te genieten

Als je op vakantie bent, mag je niet gefocussed zijn op het filmen. Dat zal ervoor zorgen dat je minder van je reis zal genieten. Probeer voor je reis wat ervaring op te doen. Bezoek je stad/dorp en maak een filmpje van je verblijf.

Inhoudstabel
Misschien vind je dit ook interessant:
jetlag voorkomen
Tips

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij

TUI 2e persoon gratis mee op reis

Wil je extra goedkoop op vakantie vertrekken? Dan kan je bij vaak profiteren van een waanzinnige promo: 2e persoon gratis. Je bespaart zo tot 50%

Klaar voor de zomer van 2024?