Een roadtrip plannen? 14 tips voor een onvergetelijk avontuur

Een roadtrip, misschien wel dé meest vrije manier om op vakantie te gaan. We hebben reeds enkele roadtrips gepland en telkens een onvergetelijke vakantie gehad. Een roadtrip naar Spanje, Kroatië en door Australië. Je moet natuurlijk zelf steeds het beste van jezelf geven om zo’n reis onvergetelijk te maken. Maar een goede voorbereiding zorgt er wel voor dat je met een goed/voorbereid gevoel kan vertrekken. Een roadtrip plannen, daar komt heel wat bij kijken. Dankzij onderstaande lijst kan jij van jouw volgende roadtrip een zalige reis maken. Dit artikel bevat heel wat handige tips en zaken waar je moet aan denken voor je vertrekt. Ben je er klaar voor? Wij ook!

Plan je eerste roadtrip

Roadtrip voor beginners is misschien niet de juiste verwoording. Maar als je nog niet zoveel ervaring hebt om een roadtrip te plannen dan zullen onderstaande tips zeker handig zijn.

Kies een bestemming: voor je eerste roadtrip is het misschien niet zo slecht om een bestemming te kiezen die niet zo ver ligt. Bvb een trip die je in één dag kan bereiken maar waar je toch enkele uren over doet. Probeer die kleine trip ook te doen met de mensen waarmee je op roadtrip wil vertrekken. Zo kan je direct inschatten wat je zult nodig hebben voor een lange rit.

Maak genoeg tijd vrij voor je roadtrip: het grote voordeel van een roadtrip is dat je een vrij gevoel hebt tijdens het reizen. Zorg er dan ook voor dat je tijd genoeg hebt om te kunnen genieten op een bepaalde bestemming. Maar ook dat je zonder schuldgevoel een dagje extra kan blijven op een bepaalde bestemming. Er zijn veel bestemmingen in de wereld en je hebt sowieso tijd te kort om alles te bezoeken (jammer genoeg).

Bepaal wat je onderweg wil bezoeken: tijdens je roadtrip kom je heel wat mooie dingen tegen. Bepaal op voorhand waar je overal wil stoppen. En doe dit zeker in overleg met je medereizigers. De snelste route is meestal niet de beste route voor een roadtrip.

Hou rekening met je wagen: je wagen is het ultieme gebruiksvoorwerp tijdens je roadtrip. Hou dan ook rekening met je auto. Hoeveel mensen kunnen er in (zodat ze nog comfortabel zitten?)? Hoeveel bagage kan er mee of moet je nog kijken voor een dakkoffer? Is je wagen geschikt voor een lange reis? Kies ook een voertuig die zuinig rijdt, want tijdens je trip leg je toch veel kilometers af.

Laat je wagen controleren: heb je de ultieme roadtrip wagen gevonden? Super! Maar laat hem nog even controleren in de garage voor je vertrekt. Zo ben je zeker dat je wagen er ook klaar voor is en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vergeet niet om entertainment mee te nemen voor onderweg: als je met vrienden een roadtrip maakt, dan denk je misschien dat entertainment zoals muziek, reisspelletjes, .. overbodig is. Maar niets is minder waar. Stel bijvoorbeeld een roadtrip playlist samen met alle reizigers.

Rijden met GPS / Waze of met een kaart: vandaag de dag gebruikt iedereen een gps of WAZE op een smartphone (ook wij). Maar je kan er ook voor kiezen om terug oldschool met een kaart te rijden. Het maakt niet uit wat je kiest, maar zorg er wel voor dat je een kaart meeneemt in de auto. Je weet nooit dat je gps of smartphone je in de steek laat.

 Bepaal hoe je wil reizen: sommige roadtrippers kiezen ervoor om te vertrekken en te zien waar ze uitkomen. Goed! Maar doe dit in overleg met je medereizigers. Sommigen willen eerder weten waar ze juist naartoe gaan. Je kan ook alles op voorhand vastleggen en reserveren. Of tijdens het rijden naar een hotel bellen. Bespreek dit vooraf om geen discussies te hebben tijdens jullie vakantie.

Bespreek het vakantie budget: bespreek op voorhand welk vakantie budget je voor ogen had. Hoe ga je de kosten verdelen? Start je met een bepaald startbedrag? Allemaal zaken die je op voorhand beter bespreekt en vastlegt.

 Vul de auto op een slimme manier: als je voor het eerst op roadtrip gaat, dan probeer je gewoon je auto te vullen en ben je blij als alles erin geraakt. Zo waren wij toch voor onze eerste roadtrip. Maar het is slimmer om rekening te houden met wat je eerst nodig zal hebben. Stop dit dan ook het laatst in de wagen.

Pauzeer om de 2 uur: rijden kan nogal vermoeiend zijn. Je continue concentreren op het verkeer is lastig! Probeer dan ook om de 2 uur te pauzeren of van chauffeur te wisselen.

Besparen tijdens je roadtrip – het kan

Een roadtrip hoeft niet veel geld te kosten. Je kan ook heel zuinig reizen. Hieronder enkele tips om te besparen tijdens je roadtrip.

Tank niet langs de autostrade: het is misschien wel dé snelste manier, maar zeker niet de goedkoopste. Als je moet tanken dan neem je beter ergens een afslag en tank je bij een lokaal tankstation.

Hou je aan de aangegeven snelheden: en probeer met cruisecontrol te rijden. Door een stabiele snelheid aan te houden, verbruikt je wagen (veel) minder brandstof dan wanneer je steeds gas moet bijgeven en remmen. Daarnaast vermijd je op die manier ook snelheidsboetes.

Sta zelf in voor jullie maaltijd: het is hét meest voor de hand liggend om tijdens een roadtrip op restaurant te gaan. Maar wil je je budget in de gaten houden, ga dan eerder naar de lokale supermarkt om daar een brood & beleg te kopen.

Wat heb je nodig tijdens een roadtrip?

We hebben reeds enkele roadtrips achter de rug en weten dus, uit ervaring, wat je beter wel/niet meeneemt tijdens een roadtrip. We hebben een lijstje samengesteld zodat je alles meehebt tijdens jullie roadtrip. Lees ons artikel: wat meenemen tijdens een roadtrip).

Ook interessant...

Roadtrip Europa met kinderen (voor het hele gezin)

Een roadtrip door Europa met kinderen is een onvergetelijk avontuur vol ontdekking en plezier. Van de prachtige kustlijnen van Portugal tot de majestueuze Alpen in Zwitserland, Europa biedt een schat aan diversiteit en cultuur die perfect is voor een gezinsvakantie. Of je nu met de auto of camper reist, er zijn tal van mooie plekken ...

Lees meer

musthave-reis-apps

Must have apps voor jouw volgende reis

De enige metgezel die altijd meegaan op reis is je smartphone (ook bij ons). Om je reis aangenamer / makkelijker te maken zijn er tal van apps die je kunt installeren. Zo gaan er heel wat deuren voor je open tijdens je reis en kan je nog meer genieten van je welverdiende vakantie! Google Maps ...

Lees meer

jetlag voorkomen

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, … Wat is een jetlag? Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer ...

Lees meer

valentijn weekendje weg

Valentijn Weekendje weg: 5 top adresjes

Valentijn, de dag van de liefde, is de perfecte gelegenheid om je partner te verrassen met een romantisch weekendje weg. Of je nu kiest voor een gezellige stad, een idyllisch platteland of een luxe resort, er zijn talloze bestemmingen die de perfecte setting bieden voor een onvergetelijk Valentijnsweekend. We nemen je graag mee naar enkele ...

Lees meer

Sunweb kinderkorting

Sunweb Kinderkorting – geniet van veel voordeel

Bij Sunweb kan je terecht voor veel familievakanties. Maar op vakantie gaan met kinderen wil vaak zeggen dat je tijdens de schoolvakanties moet reizen. Dit zijn dan vaak ook de duurdere vakantieperiodes. En dat weten ze bij Sunweb! Daarom hebben we ze de Sunweb Kinderkorting gelanceerd. Sunweb kinderkorting > Sunweb Kinderkorting: 100% korting Op een ...

Lees meer

TUI kinderen gratis op vakantie

TUI – Kinderen gratis op vakantie PROMO

TUI kinderen gratis op vakantie: de ideale gezinsreis Als je aan een vakantie met het hele gezin denkt, kan de kostenberekening snel oplopen. Gelukkig heeft TUI een geweldige aanbieding waarbij kinderen gratis mee op vakantie kunnen. Deze promo voor kinderen maakt het mogelijk om zonder zorgen te genieten van een heerlijke vakantie, zonder dat je ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force