Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, …

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer je snel over meerdere tijdzones reist, zoals bij lange vliegreizen. Het wordt veroorzaakt door de interne klok van je lichaam – ook wel het circadiane ritme genoemd – dat uit de verstoort geraakt door de nieuwe tijdzone.

Symptomen van een jetlag

Symptomen van een jetlag kunnen zijn: slapeloosheid, vermoeidheid overdag, moeite met concentratie, stemmingswisselingen en maag-darmklachten. Deze symptomen kunnen enkele dagen duren terwijl je lichaam zich aanpast aan de nieuwe tijdzone.

Hoe jetlag voorkomen of beperken?

Gelukkig zijn er wel enkele manieren om een jetlag te voorkomen of te beperken.

  1. Pas je slaapschema al vóór vertrek aan: Begin enkele dagen voor je reis met het aanpassen van je slaapschema aan de tijdzone van je bestemming. Dit kan helpen om je lichaam geleidelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
  2. Pas je slaapschema/eetschame aan bij vertrek: Indien punt 1 niet echt lukt, dan raden we je aan van zodra je het vliegtuig opstapt, je het slaap- en eetschema volgt van je bestemming.
  3. Slapen op het vliegtuig: zou je volgens de tijdzone op het vliegtuig moeten slapen? Probeer dit dan ook. Indien het echt niet lukt, zorg voor wat hulpmiddeltjes zoals een slaappilletje.
  4. Kom bij voorkeur in de middag of avond aan: Dit kan je lichaam helpen zich sneller aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
  5. Vermijd middagdutjes: Door overdag wakker te blijven en ‘s nachts te slapen volgens de lokale tijd, kan je lichaam zich sneller aanpassen. In bepaalde gevallen is het onvermijdelijk om toch een middagdutje te doen. Slaap dan bvb max 1u en zet je wekker!
  6. Blijf gehydrateerd: Drink veel water tijdens je vlucht. Vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze stoffen je slaappatroon kunnen verstoren.
  7. Beweeg regelmatig: Sta op en loop regelmatig rond tijdens de vlucht. Dit kan helpen om bloedstolsels te voorkomen, die kunnen ontstaan door langdurig stilzitten.

Slapen op het vliegtuig

Is het volgens je nieuwe tijdzone nodig om te slapen op het vliegtuig? Kies dan voor een comfortabele stoel zodat je toch deftig(er) kunt slapen/rusten.

Hoe graag we het ook zouden hebben, maar bovenstaande tips geven geen garantie om een jetlag effectief te vermijden. Maar ze kunnen hem wel beperken. Elke persoon reageert ook anders op een jetlag. Luister ook naar je lichaam.

Zo kan je het meeste uit jouw verre reis halen!

Hoe lang duurt een jetlag?

De duurtijd van een jetlag hangt van verschillende factoren af. Je leeftijd, je fysieke fitheid, het tijdsverschil tussen België & je reisbestemming. In het beste geval ben je er na 1 nachtje slapen grotendeels verlost. In het slechte geval kan het enkele dagen duren alvorens je ritme volledig is aangepast aan de nieuwe tijdzone.

Ook interessant...

Roadtrip Europa met kinderen (voor het hele gezin)

Een roadtrip door Europa met kinderen is een onvergetelijk avontuur vol ontdekking en plezier. Van de prachtige kustlijnen van Portugal tot de majestueuze Alpen in Zwitserland, Europa biedt een schat aan diversiteit en cultuur die perfect is voor een gezinsvakantie. Of je nu met de auto of camper reist, er zijn tal van mooie plekken ...

Lees meer

musthave-reis-apps

Must have apps voor jouw volgende reis

De enige metgezel die altijd meegaan op reis is je smartphone (ook bij ons). Om je reis aangenamer / makkelijker te maken zijn er tal van apps die je kunt installeren. Zo gaan er heel wat deuren voor je open tijdens je reis en kan je nog meer genieten van je welverdiende vakantie! Google Maps ...

Lees meer

jetlag voorkomen

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, … Wat is een jetlag? Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer ...

Lees meer

valentijn weekendje weg

Valentijn Weekendje weg: 5 top adresjes

Valentijn, de dag van de liefde, is de perfecte gelegenheid om je partner te verrassen met een romantisch weekendje weg. Of je nu kiest voor een gezellige stad, een idyllisch platteland of een luxe resort, er zijn talloze bestemmingen die de perfecte setting bieden voor een onvergetelijk Valentijnsweekend. We nemen je graag mee naar enkele ...

Lees meer

Sunweb kinderkorting

Sunweb Kinderkorting – geniet van veel voordeel

Bij Sunweb kan je terecht voor veel familievakanties. Maar op vakantie gaan met kinderen wil vaak zeggen dat je tijdens de schoolvakanties moet reizen. Dit zijn dan vaak ook de duurdere vakantieperiodes. En dat weten ze bij Sunweb! Daarom hebben we ze de Sunweb Kinderkorting gelanceerd. Sunweb kinderkorting > Sunweb Kinderkorting: 100% korting Op een ...

Lees meer

TUI kinderen gratis op vakantie

TUI – Kinderen gratis op vakantie PROMO

TUI kinderen gratis op vakantie: de ideale gezinsreis Als je aan een vakantie met het hele gezin denkt, kan de kostenberekening snel oplopen. Gelukkig heeft TUI een geweldige aanbieding waarbij kinderen gratis mee op vakantie kunnen. Deze promo voor kinderen maakt het mogelijk om zonder zorgen te genieten van een heerlijke vakantie, zonder dat je ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force