Handbagage Ryanair 2018 – Gewicht, afmetingen en wat mag (niet) mee

Inhoudstabel

Ryanair, dé bekendste, grootste en goedkoopste vliegtuigmaatschappij in Europa heeft een strikt beleid als het rond handbagage gaat. We hebben al meerdere keren met Ryanair gevlogen en telkens zonder problemen. We geven je graag enkele tips en tricks alsook een update rond het beleid van handbagage bij Ryanair. Zo kan ook jij zonder zorgen je koffer inpakken en op het vliegtuig stappen. Ben je klaar?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Zal mijn reiskoffer passen? Wat zijn de juiste afmetingen? Hoe groot mag mijn reiskoffer zijn?

Lees verder

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Het toegestane gewicht? Hoeveel kg mag ik meenemen? En enkele tips bij het inpakken van je handbagage

Lees verder

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Heb je nog geen reiskoffer en heb je één nodig? We geven je graag enkele tips voor het aanschaffen van de ideale reiskoffer die mee mag bij Ryanair

Lees verder

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Nieuwe regels rond handbagage sinds 1 november 2018 – een update

In augustus ’18 kondigde Ryanair een wijziging aan rond haar handbagage beleid. De wijzigingen zijn ingegaan op 1 november 2018. Vanaf die datum zal iedereen moeten betalen voor 10kg (hand)bagage.

Een handig overzicht van hoe de nieuwe regels er nu uitzien:

Tijdens het boeken Na het boeken
Prioriteit € 6 € 8
– 1 kleine tas Gratis Gratis
– 1x 10kg carry on Gratis Gratis
Niet prioriteit Gratis Gratis
– 1 kleine tas Gratis Gratis
– 1x 10kg checked-in € 8 € 10

Waarom voert Ryanair die wijziging door?

De groeiende populariteit van de vliegtuigmaatschappij, het groeiend aantal reizigers die met enkel handbagage op reis gaat, zorgt voor vertragingen bij het vertrek. En die vertragingen zorgen dan weer bij extra kosten voor Ryanair. En die extra kosten worden dan weer doorgerekend aan de reizigers.

Nu je weet waarom het beleid werd aangepast en hoe jij toch je handbagage kan/mag meenemen op het vliegtuig tegen een voordelige prijs.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Eerst even wat verwarring uit de wereld helpen.

Verschil tussen cabinebagage, handbagage en ingecheckte bagage?

Er is een verschil tussen cabine bagage & handbagage. We leggen het graag even uit voor je.

Cabinebagage = bagage die je meeneemt op het vliegtuig en ook bij je houdt tijdens de vlucht.

Handbagage = handbagage is je bagage die je meeneemt als je vliegt met Ryanair. Dit is zowel de cabinebagage als de bagage die in het ruim gaat.

Ingecheckte bagage = Bagage die in het ruim van het vliegtuig gaat

Elke passagier die met Ryanair vliegt mag één kleine tas meenemen op het vliegtuig (cabinebagage). Die kleine tas mag je dan ook ten alle tijden bij je houden (of boven je hoofd steken wanneer dat gevraagd wordt door de stewards/stewardessen).

TIP: Wil je er zeker van zijn dat je handbagage mee mag aan boord van het vliegtuig, dan moet je nu kiezen voor priority (prioriteit). Tijdens het boeken van je vlucht kost dit €6 extra per persoon. Kies je later (tot 45 minuten voor de geplande vertrektijd) dan kost dit €8 per persoon.

Wat zijn nu de correcte afmetingen?

Voordat je naar de luchthaven vertrekt en voordat je je handbagage begint te vullen, is het belangrijk om te weten wat de afmetingen nu juist zijn van de handbagage.

 • 1 kleine tas: maximum afmetingen 35 x 20 x 20cm
 • 1 grote tas: maximum afmetingen 55 x 40 x 20cm & gewicht tot 10kg

Het is soms moeilijk om te weten of jouw handbagage nu voldoet aan die afmetingen. Zeker wanneer je nog op zoek bent naar handbagage.

TIP: Weeg steeds even je handbagage alvorens je vertrekt naar de luchthaven. Zo weet je zeker dat je niet te veel meehebt en dat je zonder problemen (en zonder extra kosten) op het vliegtuig kan.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Vermijd onzekerheid bij het inpakken, bij het inchecken en bij het boarden. Koop een reiskoffer die voldoet aan de Ryanair afmetingen van 55 x 40 x 20cm. Er zijn verschillende type reiskoffers.

Andere vliegtuigmaatschappijen hanteren ook dezelfde afmetingen voor hun handbagage. Hierdoor ben je zeker dat je reiskoffer ook bij hen mee mag en kan.

TIP: Kies een zachte reiskoffer. Bagage die eventueel in het ruim moet wordt niet altijd met de grootste zorg behandeld. Een harde reiskoffer kan breken of beschadigd geraken. Een zachte reiskoffer kan meestal tegen een harder stootje.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Kleine tas

Elke passagier (of je nu prioriteit heb of niet) mag een kleine tas meenemen aan boord van het vliegtuig. Die tas moet dan onder de stoel voor u geplaatst worden.

De afmetingen van de kleine tas zijn: 40 x 20 x 25 cm.
Bvb een handtas, laptoptas of een kleine rugzag

Op de kleine tas wordt geen maximum gewicht gehanteerd.

Handbagage

Reizigers die geen prioriteit hebben moeten hun reiskoffer inchecken. Hiervoor geldt een maximum gewicht van 10kg.

Reizigers die wel prioriteit hebben, en dus hun reiskoffer mogen meenemen op het vliegtuig, mogen ook maximum 10kg meenemen (in de reiskoffer). En de reiskoffer moet ook voldoen aan de afmetingen (55 x 40 x 20cm)

Waarom handbagage aan boord nemen?

Misschien stel je jezelf wel de vraag waarom je handbagage mee wil nemen aan boord van het vliegtuig. Waarom zou je bij betalen terwijl je bagage gewoon gratis in het ruim van het vliegtuig kan geplaatst worden. Hieronder hebben we enkele redenen opgelijst waarvoor jij ook kiest om handbagage mee te nemen aan boord van het vliegtuig:

 1. Verlies geen tijd bij het landen
  Als je toekomt op je eindbestemming moet je, als je bagage in het ruim van het vliegtuig zit, wachten tot wanneer je bagage terug beschikbaar is. Afhankelijk van de drukte, het vliegveld en waarschijnlijk nog enkele andere aspecten, kan het soms tot één uur duren alvorens je je bagage terug hebt. Als je je handbagage mag meenemen op het vliegtuig ben je direct op weg naar de uitgang van het vliegveld.
 2. Geen risico om bagage kwijt te geraken
  We hebben nu al verschillende malen met Ryanair gevlogen en nog geen problemen gehad. Maar er is steeds een risico verbonden aan bagage die in het ruim gaat. Bagage die verloren gaat, andere passagiers die met jouw handbagage gaan lopen, …
 3. Geen risico op beschadiging
  Als je zelf heel zorgzaam omgaat met je bagage, dan is er altijd een vrees dat je bagage beschadigd geraakt wanneer andere mensen hiermee omgaan. Er wordt gezegd dat wanneer het vliegtuig geladen & gelost wordt, de medewerkers met je bagage gooien om alles sneller te laten gaan.

Tips om goedkope vliegtickets te boeken met Ryanair

Wil je goedkope vliegtickets bestellen? De kans is groot dat je met Ryanair gaat vliegen. Maar het is toch nog steeds aan te raden om je vliegtickets te vergelijken. Dankzij Cheaptickets kan je heel eenvoudig online vliegtickets vergelijken (ook vliegtickets van Ryanair) en ze online boeken.

Pro tip: vliegen zonder handbagage

Lee Cemino klinkt je waarschijnlijk niet erg bekend in de oren. Maar het is een genie! Lee wil niet extra betalen voor zijn handbagage en had daarom het geniale idee om al zijn handbagage mee te nemen in zijn jas. Bekijk de video.

Sharing = caring!
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket
Misschien vind je dit ook interessant:

Super Last Minutes – Tips & Deals

Je hebt Last Minutes & je hebt Super Last MInutes. Bij die laatste kies je voor een vakantie, vliegtickets of een citytrip waarbij je binnen de week wil vertrekken. De keuze is natuurlijk beperkt, maar je kan ze wel met veel korting boeken. Super Last minutes Egypte Egypte is een populaire bestemming voor de Super

vroegboekkorting-tips
Tips

Vroegboekkorting zomer 2020 – De beste deals!

Denk je al aan de volgende zomervakantie? Bij verschillende reisorganisaties kan je lange tijd op voorhand al genieten van de vroegboekkorting voor de zomer van 2020. Tijdens de vroegboekkortingen of first minute kortingen boek je jouw volgende zomer vakantie met heel wat korting. Hieronder krijg je een overzicht van de verschillende vroegboekkortingen voor de zomer

Tips

Goedkope all-in vakanties boek je zo

Op zoek naar een goedkope all-in vakantie om lekker te genieten, te relaxen en jezelf even goed te laten verwennen? Zo’n all inclusive vakantie is vaak niet goedkoop. Daarom geven we je enkele tips om een goedkope all-in vakantie te kunnen boeken zodat jij heerlijk kan ontspannen van een welverdiende vakantie. Waarom een all in

Kindvriendelijke vakanties – Op vakantie met kinderen

Een geschikte vakantiebestemming vinden voor een vakantie met kinderen is niet altijd evident. Wanneer je geslaagde vakantie wil voor het hele gezin, dan is het belangrijk dat kinderen zich kunnen amuseren. Want als zij genieten en een leuke tijd beleven, pas dan kan je als ouder ook genieten van jouw vakantie. We helpen je graag

De 25 mooiste steden ter wereld

De ultieme roadtrip langs de mooiste steden ter wereld. Of gewoon een citytrip naar één van, die je nadien van je bucket list kan schrappen. De wereld heeft heel wat mooie streden, maar wat zijn nu de mooiste steden ter wereld die zeker een bezoekje waard zijn? 25. Sydney – Australië Australië is sowieso de

Wereldreis maken doe je zo

De ultieme droom: een wereldreis maken. Iets waar velen van dromen, maar waar niet iedereen in slaagt. Wil je ook een wereldreis plannen? Dan zullen volgende tips je zeker en vast op weg zetten om je droom waar te maken. Het is niet eenvoudig om te weten waar je moet starten bij het plannen van

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.