Menu Sluiten

Handbagage Ryanair (nieuwe bagage regels 2018)

Ryanair is dé bekendste en grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij in Europa. Dagelijks vliegen er duizenden mensen met Ryanair naar hun (vakantie)bestemming. En elke reiziger heeft ook handbagage mee. Maar wat zijn nu de (nieuwe) regels voor handbagage bij Ryanair. Hieronder kom je alles te weten zodat je zorgeloos het vliegtuig kan en mag opstappen.

Update: 28/08/2018
Na het publiceren van dit artikel heeft Ryanair een nieuwe aankondiging gemaakt. Vanaf 1 november 2018 mogen reizigers met een "standaard" ticket slechts 1 kleine bagage meenemen. Trolleys, die voorheen gratis en direct in het ruim gingen, worden nu betalend.

Handbagage bij Ryanair is niet meer gratis voor iedereen

Vlieg je binnenkort met Ryanair? Dan is het misschien niet altijd duidelijk welke regels nu van toepassing zijn als het gaat over handbagage. Zeker er nu er wijzigingen zijn vanaf 1 november 2018. Wat verstaan ze onder handbagage? Wat mag er mee in het vliegtuig? En voornamelijk is handbagage gratis bij Ryanair? Initieel was het antwoord ja. Maar vanaf 01/11/2018 zal dit niet meer het geval zijn voor iedereen.

Situatie voor 1 november 2018

Passagiers mét priority (inclusief flexi, flexi plus & familie plus) mogen naast één kleine tas, ook één grote handbagage tas meenemen aan boord van het vliegtuig.

Passagiers met een standaard ticket mogen één kleine tas meenemen aan boord van het vliegtuig en de grote handbagage moeten ze afgeven en wordt in het ruim van het vliegtuig geplaatst.

Situatie vanaf 1 november 2018

Passagiers mét priority (inclusief flexi, flexi plus & familie plus) mogen naast één kleine tas, ook één grote handbagage tas GRATIS meenemen aan boord van het vliegtuig.

Passagiers met een standaard ticket mogen één kleine tas meenemen aan boord van het vliegtuig. De grote handbagage is NIET MEER GRATIS en mits bijbetaling moet ze worden afgegeven en wordt deze in het ruim van het vliegtuig geplaatst. Een grote handbagage meenemen zal 6 tot 10 euro kosten.

TIP: bekijk bij het boeken zeker naar priority boarding. Dit kan goedkoper uitkomen dan extra handbagage bijboeken.

PS: ook passagiers die nu reeds hun tickets gekocht hebben om na 01/11/2018 met Ryanair te vliegen, zullen waarschijnlijk de extra kosten voor hun trolley handbagage moeten betalen.

Verschil tussen cabinebagage & handbagage?

Maar er is wel een verschil tussen handbagage bijhouden in het vliegtuig & handbagage die in het ruim gaat. Geen probleem als je het nog niet begrijpt. We leggen het hieronder verder uit.

Cabinebagage = bagage die je meeneemt op het vliegtuig en ook bij je houdt tijdens de vlucht.

Handbagage = handbagage is je bagage die je meeneemt als je vliegt met Ryanair. Dit is zowel de cabinebagage als de bagage die in het ruim gaat.

Elke passagier die met Ryanair vliegt mag één kleine tas meenemen op het vliegtuig (cabinebagage). Die kleine tas mag je dan ook ten alle tijden bij je houden (of boven je hoofd steken wanneer dat gevraagd wordt door de stewards/stewardessen).

 

Wil je er zeker van zijn dat je handbagage mee mag aan boord van het vliegtuig, dan moet je nu kiezen voor priority (prioriteit). Tijdens het boeken van je vlucht kost dit €5 extra per persoon. Kies je later (tot 45 minuten voor de geplande vertrektijd) dan kost dit €6 per persoon.

Handbagage Ryanair - de afmetingen

Voordat je naar de luchthaven vertrekt en voordat je je handbagage begint te vullen, is het belangrijk om te weten wat de afmetingen nu juist zijn van de handbagage.

 • 1 kleine tas: maximum afmetingen 35x20x20cm
 • 1 grote tas: maximum afmetingen 55x40x20cm & gewicht tot 10kg

Het is soms moeilijk om te weten of jouw handbagage nu voldoet aan die afmetingen. Zeker wanneer je nog op zoek bent naar handbagage. Daarom hebben we hieronder enkele tassen opgelijst die voldoen aan de voorwaarden van Ryanair.

Handbagage kopen voldoen aan Ryanair

Heb je nog geen handbagage gekocht, dan kunnen we je wel enkele tassen aanraden waarmee je heel eenvoudig kan gaan reizen en die tevens ook voldoen aan de huidige vereisten van Ryanair zelf.

 

Meer geschikte handbagages voor Ryanair >

Waarom handbagage aan boord nemen?

Misschien stel je jezelf wel de vraag waarom je handbagage mee wil nemen aan boord van het vliegtuig. Waarom zou je bij betalen terwijl je bagage gewoon gratis in het ruim van het vliegtuig kan geplaatst worden. Hieronder hebben we enkele redenen opgelijst waarvoor jij ook kiest om handbagage mee te nemen aan boord van het vliegtuig:

 1. Verlies geen tijd bij het landen
  Als je toekomt op je eindbestemming moet je, als je bagage in het ruim van het vliegtuig zit, wachten tot wanneer je bagage terug beschikbaar is. Afhankelijk van de drukte, het vliegveld en waarschijnlijk nog enkele andere aspecten, kan het soms tot één uur duren alvorens je je bagage terug hebt. Als je je handbagage mag meenemen op het vliegtuig ben je direct op weg naar de uitgang van het vliegveld.
 2. Geen risico om bagage kwijt te geraken
  We hebben nu al verschillende malen met Ryanair gevlogen en nog geen problemen gehad. Maar er is steeds een risico verbonden aan bagage die in het ruim gaat. Bagage die verloren gaat, andere passagiers die met jouw handbagage gaan lopen, ...
 3. Geen risico op beschadiging
  Als je zelf heel zorgzaam omgaat met je bagage, dan is er altijd een vrees dat je bagage beschadigd geraakt wanneer andere mensen hiermee omgaan. Er wordt gezegd dat wanneer het vliegtuig geladen & gelost wordt, de medewerkers met je bagage gooien om alles sneller te laten gaan.

Tips om goedkope vliegtickets te boeken met Ryanair

Wil je goedkope vliegtickets bestellen? De kans is groot dat je met Ryanair gaat vliegen. Maar het is toch nog steeds aan te raden om je vliegtickets te vergelijken. Dankzij Cheaptickets kan je heel eenvoudig online vliegtickets vergelijken (ook vliegtickets van Ryanair) en ze online boeken.

Posted in Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.