Handbagage Ryanair – Gewicht, afmetingen en wat mag (niet) mee

Ryanair, dé bekendste, grootste en goedkoopste vliegtuigmaatschappij in Europa (ideaal voor citytrips) heeft een strikt beleid als het rond handbagage gaat. We hebben al meerdere keren met Ryanair gevlogen en telkens zonder problemen. We geven je graag enkele tips en tricks alsook een update rond het beleid van handbagage bij Ryanair. Zo kan ook jij zonder zorgen je koffer inpakken en op het vliegtuig stappen.

Heb je nog geen gepaste handbagage?

Zal mijn reiskoffer passen? Wat zijn de juiste afmetingen? Hoe groot mag mijn reiskoffer zijn?

Het toegestane gewicht? Hoeveel kg mag ik meenemen? En enkele tips bij het inpakken van je handbagage

Heb je nog geen reiskoffer en heb je één nodig? We geven je graag enkele tips voor het aanschaffen van de ideale reiskoffer die mee mag bij Ryanair

Handbagage Ryanair

 

 Tijdens het boekenNa het boeken
Prioriteit€ 6€ 8
– 1 kleine tasGratisGratis
– 1x 10kg carry onGratisGratis
   
Niet prioriteitGratisGratis
– 1 kleine tasGratisGratis
– 1x 10kg checked-in€ 8€ 10

Verschil tussen cabinebagage, handbagage en ingecheckte bagage?

Er is een verschil tussen cabine bagage & handbagage. We leggen het graag even uit voor je.

Cabinebagage = bagage die je meeneemt op het vliegtuig en ook bij je houdt tijdens de vlucht.

Handbagage = handbagage is je bagage die je meeneemt als je vliegt met Ryanair. Dit is zowel de cabinebagage als de bagage die in het ruim gaat.

Ingecheckte bagage = Bagage die in het ruim van het vliegtuig gaat

Elke passagier die met Ryanair vliegt mag één kleine tas meenemen op het vliegtuig (cabinebagage). Die kleine tas mag je dan ook ten alle tijden bij je houden (of boven je hoofd steken wanneer dat gevraagd wordt door de stewards/stewardessen).

TIP: Wil je er zeker van zijn dat je handbagage mee mag aan boord van het vliegtuig, dan moet je nu kiezen voor priority (prioriteit). Tijdens het boeken van je vlucht kost dit €6 extra per persoon. Kies je later (tot 45 minuten voor de geplande vertrektijd) dan kost dit €8 per persoon.

Afmetingen Ryanair handbagage

Voordat je naar de luchthaven vertrekt en voordat je je handbagage begint te vullen, is het belangrijk om te weten wat de afmetingen nu juist zijn van de handbagage.

 • 1 kleine tas: maximum afmetingen 35 x 20 x 20cm
 • 1 grote tas: maximum afmetingen 55 x 40 x 20cm & gewicht tot 10kg

Het is soms moeilijk om te weten of jouw handbagage nu voldoet aan die afmetingen. Zeker wanneer je nog op zoek bent naar handbagage.

TIP: Weeg steeds even je handbagage alvorens je vertrekt naar de luchthaven. Zo weet je zeker dat je niet te veel meehebt en dat je zonder problemen (en zonder extra kosten) op het vliegtuig kan.

Vermijd onzekerheid bij het inpakken, bij het inchecken en bij het boarden. Koop een reiskoffer die voldoet aan de Ryanair afmetingen van 55 x 40 x 20cm. Er zijn verschillende type reiskoffers.

Andere vliegtuigmaatschappijen hanteren ook dezelfde afmetingen voor hun handbagage. Hierdoor ben je zeker dat je reiskoffer ook bij hen mee mag en kan.

TIP: Kies een zachte reiskoffer. Bagage die eventueel in het ruim moet wordt niet altijd met de grootste zorg behandeld. Een harde reiskoffer kan breken of beschadigd geraken. Een zachte reiskoffer kan meestal tegen een harder stootje.

Kleine tas

Elke passagier (of je nu prioriteit heb of niet) mag een kleine tas meenemen aan boord van het vliegtuig. Die tas moet dan onder de stoel voor u geplaatst worden.

De afmetingen van de kleine tas zijn: 40 x 20 x 25 cm.
Bvb een handtas, laptoptas of een kleine rugzag

Op de kleine tas wordt geen maximum gewicht gehanteerd.

Handbagage

Reizigers die geen prioriteit hebben moeten hun reiskoffer inchecken. Hiervoor geldt een maximum gewicht van 10kg.

Reizigers die wel prioriteit hebben, en dus hun reiskoffer mogen meenemen op het vliegtuig, mogen ook maximum 10kg meenemen (in de reiskoffer). En de reiskoffer moet ook voldoen aan de afmetingen (55 x 40 x 20cm)

Waarom handbagage aan boord nemen?

Misschien stel je jezelf wel de vraag waarom je handbagage mee wil nemen aan boord van het vliegtuig. Waarom zou je bij betalen terwijl je bagage gewoon gratis in het ruim van het vliegtuig kan geplaatst worden. Hieronder hebben we enkele redenen opgelijst waarvoor jij ook kiest om handbagage mee te nemen aan boord van het vliegtuig:

 1. Verlies geen tijd bij het landen
  Als je toekomt op je eindbestemming moet je, als je bagage in het ruim van het vliegtuig zit, wachten tot wanneer je bagage terug beschikbaar is. Afhankelijk van de drukte, het vliegveld en waarschijnlijk nog enkele andere aspecten, kan het soms tot één uur duren alvorens je je bagage terug hebt. Als je je handbagage mag meenemen op het vliegtuig ben je direct op weg naar de uitgang van het vliegveld.
 2. Geen risico om bagage kwijt te geraken
  We hebben nu al verschillende malen met Ryanair gevlogen en nog geen problemen gehad. Maar er is steeds een risico verbonden aan bagage die in het ruim gaat. Bagage die verloren gaat, andere passagiers die met jouw handbagage gaan lopen, …
 3. Geen risico op beschadiging
  Als je zelf heel zorgzaam omgaat met je bagage, dan is er altijd een vrees dat je bagage beschadigd geraakt wanneer andere mensen hiermee omgaan. Er wordt gezegd dat wanneer het vliegtuig geladen & gelost wordt, de medewerkers met je bagage gooien om alles sneller te laten gaan.

Tips om goedkope vliegtickets te boeken met Ryanair

Wil je goedkope vliegtickets bestellen? De kans is groot dat je met Ryanair gaat vliegen. Maar het is toch nog steeds aan te raden om je vliegtickets te vergelijken. Dankzij Cheaptickets kan je heel eenvoudig online vliegtickets vergelijken (ook vliegtickets van Ryanair) en ze online boeken.

Pro tip: vliegen zonder handbagage

Lee Cemino klinkt je waarschijnlijk niet erg bekend in de oren. Maar het is een genie! Lee wil niet extra betalen voor zijn handbagage en had daarom het geniale idee om al zijn handbagage mee te nemen in zijn jas. Bekijk de video.

Ook interessant...

musthave-reis-apps

Must have apps voor jouw volgende reis

De enige metgezel die altijd meegaan op reis is je smartphone (ook bij ons). Om je reis aangenamer / makkelijker te maken zijn er tal van apps die je kunt installeren. Zo gaan er heel wat deuren voor je open tijdens je reis en kan je nog meer genieten van je welverdiende vakantie! Google Maps ...

Lees meer

jetlag voorkomen

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, … Wat is een jetlag? Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer ...

Lees meer

valentijn weekendje weg

Valentijn Weekendje weg: 5 top adresjes

Valentijn, de dag van de liefde, is de perfecte gelegenheid om je partner te verrassen met een romantisch weekendje weg. Of je nu kiest voor een gezellige stad, een idyllisch platteland of een luxe resort, er zijn talloze bestemmingen die de perfecte setting bieden voor een onvergetelijk Valentijnsweekend. We nemen je graag mee naar enkele ...

Lees meer

Sunweb kinderkorting

Sunweb Kinderkorting – geniet van veel voordeel

Bij Sunweb kan je terecht voor veel familievakanties. Maar op vakantie gaan met kinderen wil vaak zeggen dat je tijdens de schoolvakanties moet reizen. Dit zijn dan vaak ook de duurdere vakantieperiodes. En dat weten ze bij Sunweb! Daarom hebben we ze de Sunweb Kinderkorting gelanceerd. Sunweb kinderkorting > Sunweb Kinderkorting: 100% korting Op een ...

Lees meer

TUI kinderen gratis op vakantie

TUI – Kinderen gratis op vakantie PROMO

Een zonvakantie, skivakantie, cruise of wat dan ook. Op vakantie gaan doen je altijd samen met de kinderen. Eén van de populaire promoties bij TUI is dat kinderen gratis mee mogen op vakantie (of toch zo goed als gratis). Kinderen gratis op vakantie bij TUI De korting van kinderen gratis op vakantie kan in verschillende ...

Lees meer

TUI 2e persoon gratis mee op reis

Wil je extra goedkoop op vakantie vertrekken? Dan kan je bij vaak profiteren van een waanzinnige promo: 2e persoon gratis. Je bespaart zo tot 50% op jouw vakantie en vaak is deze promo geldig op heel veel bestemmingen. Geniet nu bij TUI van 2e persoon gratis. 2e persoon gratis bij TUI TUI is de grootste ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force