Fraude en oplichting op reis, laat je niet misleiden!

Een tijdje terug was er het programma “Axel opgelicht” op VTW waarbij Axel Daeseleire op zoek ging naar verschillende oplichtingen in het buitenland. Meer bepaald naar oplichting op reis. Hij reisde af naar enkele grootsteden om er de pijnpunten bloot te leggen aan de hand van verborgen camera’s en een goedgelovige reiziger. Bepaalde zaken die getoond werden leken me evident en stelde ik me de vraag waarom mensen daar effectief op ingaan. Maar tijdens onze reis naar Boedapest & Praag hebben we toch enkele oplichtingen gezien. Wees dus gewaarschuwd!

Oplichting op reis? Hier let je best op voor het boeken.

Bij het boeken van je vakantie kies je beter voor enkele gevestigde waarden zoals Airbnb & Booking. Kies hierbij voor verblijfplaatsen die al meerdere (+100 liefst) positieve reviews hebben. Zo ben je zeker dat meerdere andere reizigers je gekozen verblijfplaats hebben goedgekeurd.

Wees alert wanneer je via een onbekende website je vakantie boekt. Oplichters zetten fake websites op, laten je betalen. Maar als je ter plaatse komt, dan bestaan ze niet. Wees in dit geval toch wat argwanend.

Maar dergelijke oplichtingen lijken me minder en minder voor te vallen.

Oplichting op reis? Hier let je best op ter plaatse

Waar je zeker voor moet opletten zijn de oplichtingen en fraudegevallen ter plaatse. De bepaalde locals, met slechte bedoelingen, zullen verschillende pogingen ondernemen om je op te lichten.

 1. Volg de taxi’s
  Bepaalde taxi chauffeurs zijn niet helemaal koosjes. Probeer op voorhand te weten te komen wat de officiële taxibedrijven zijn. Zodoende dat ze geen hogere tarieven kunnen aanrekenen. Daarnaast is het ook interessant om de taxi’s te volgen met je eigen gps (op je smartphone). Er is een voorval geweest waarbij taxichauffeurs telkens een langere route namen om zo meer te kunnen aanrekenen. Of dat een taxichauffeur je bij een verkeerd hotel afzet.
 2. Ga niet in op gratis armbandjes
  In bepaalde steden zoals Praag & Parijs (waar we het zelf gezien hebben – maar er zullen zeker nog andere steden zijn) komen locals (lees:artiesten) naar je toe en willen ze je een “gratis” armbandje geven. Tot het moment armbandje klaar is, dan moet je betalen.
 3. Laat je niet afleiden
  Het is snel gebeurd. Iemand loopt tegen je of slaat “per ongeluk” iets uit je handen. En daarna komt een andere persoon (of misschien dezelfde) heel behulpzaam je helpen. Dit zijn meestal de momenten om heel aandachtig te zijn voor je eigen spullen.
 4. Ga niet in op het spel balletje-balletje
  Een bekend spel “balletje-balletje”. Er zijn 3 dopjes of bekertjes waaronder 1 balletje zit. En jij moet, nadat de bekers door elkaar zijn geschud, raden onder welk bekertje het balletje zit. Ga hier niet op in! Dit spel wordt gespeeld met enkele valsspelers die je doen geloven dat je kan winnen. Maar eenmaal jij zelf geld inzet dan lukt het opeens niet meer.

Laat je niet oplichten! Enkele tips

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan: “laat je niet oplichten”. Maar toch kan je jezelf behouden van verschillende oplichtingen.

 • Ga niet in op spelletjes op straat
 • Ga niet in op “gratis” cadeautjes op straat
 • Lijkt iets te mooi om waar te zien? Dan is het ook zo
 • Bij twijfel, Google een bepaalde organisatie even.

Heb je zelf ook al oplichtingen gezien of meegemaakt? Deel het in de reacties zodat je andere mensen kan helpen!

Ook interessant...

Roadtrip Europa met kinderen (voor het hele gezin)

Een roadtrip door Europa met kinderen is een onvergetelijk avontuur vol ontdekking en plezier. Van de prachtige kustlijnen van Portugal tot de majestueuze Alpen in Zwitserland, Europa biedt een schat aan diversiteit en cultuur die perfect is voor een gezinsvakantie. Of je nu met de auto of camper reist, er zijn tal van mooie plekken ...

Lees meer

musthave-reis-apps

Must have apps voor jouw volgende reis

De enige metgezel die altijd meegaan op reis is je smartphone (ook bij ons). Om je reis aangenamer / makkelijker te maken zijn er tal van apps die je kunt installeren. Zo gaan er heel wat deuren voor je open tijdens je reis en kan je nog meer genieten van je welverdiende vakantie! Google Maps ...

Lees meer

jetlag voorkomen

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, … Wat is een jetlag? Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer ...

Lees meer

valentijn weekendje weg

Valentijn Weekendje weg: 5 top adresjes

Valentijn, de dag van de liefde, is de perfecte gelegenheid om je partner te verrassen met een romantisch weekendje weg. Of je nu kiest voor een gezellige stad, een idyllisch platteland of een luxe resort, er zijn talloze bestemmingen die de perfecte setting bieden voor een onvergetelijk Valentijnsweekend. We nemen je graag mee naar enkele ...

Lees meer

Sunweb kinderkorting

Sunweb Kinderkorting – geniet van veel voordeel

Bij Sunweb kan je terecht voor veel familievakanties. Maar op vakantie gaan met kinderen wil vaak zeggen dat je tijdens de schoolvakanties moet reizen. Dit zijn dan vaak ook de duurdere vakantieperiodes. En dat weten ze bij Sunweb! Daarom hebben we ze de Sunweb Kinderkorting gelanceerd. Sunweb kinderkorting > Sunweb Kinderkorting: 100% korting Op een ...

Lees meer

TUI kinderen gratis op vakantie

TUI – Kinderen gratis op vakantie PROMO

TUI kinderen gratis op vakantie: de ideale gezinsreis Als je aan een vakantie met het hele gezin denkt, kan de kostenberekening snel oplopen. Gelukkig heeft TUI een geweldige aanbieding waarbij kinderen gratis mee op vakantie kunnen. Deze promo voor kinderen maakt het mogelijk om zonder zorgen te genieten van een heerlijke vakantie, zonder dat je ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force