Fraude en oplichting op reis, laat je niet misleiden!

Inhoudstabel

Een tijdje terug was er het programma “Axel opgelicht” op VTW waarbij Axel Daeseleire op zoek ging naar verschillende oplichtingen in het buitenland. Meer bepaald naar oplichting op reis. Hij reisde af naar enkele grootsteden om er de pijnpunten bloot te leggen aan de hand van verborgen camera’s en een goedgelovige reiziger. Bepaalde zaken die getoond werden leken me evident en stelde ik me de vraag waarom mensen daar effectief op ingaan. Maar tijdens onze reis naar Boedapest & Praag hebben we toch enkele oplichtingen gezien. Wees dus gewaarschuwd!

Oplichting op reis? Hier let je best op voor het boeken.

Bij het boeken van je vakantie kies je beter voor enkele gevestigde waarden zoals Airbnb & Booking. Kies hierbij voor verblijfplaatsen die al meerdere (+100 liefst) positieve reviews hebben. Zo ben je zeker dat meerdere andere reizigers je gekozen verblijfplaats hebben goedgekeurd.

Wees alert wanneer je via een onbekende website je vakantie boekt. Oplichters zetten fake websites op, laten je betalen. Maar als je ter plaatse komt, dan bestaan ze niet. Wees in dit geval toch wat argwanend.

Maar dergelijke oplichtingen lijken me minder en minder voor te vallen.

Oplichting op reis? Hier let je best op ter plaatse

Waar je zeker voor moet opletten zijn de oplichtingen en fraudegevallen ter plaatse. De bepaalde locals, met slechte bedoelingen, zullen verschillende pogingen ondernemen om je op te lichten.

 1. Volg de taxi’s
  Bepaalde taxi chauffeurs zijn niet helemaal koosjes. Probeer op voorhand te weten te komen wat de officiële taxibedrijven zijn. Zodoende dat ze geen hogere tarieven kunnen aanrekenen. Daarnaast is het ook interessant om de taxi’s te volgen met je eigen gps (op je smartphone). Er is een voorval geweest waarbij taxichauffeurs telkens een langere route namen om zo meer te kunnen aanrekenen. Of dat een taxichauffeur je bij een verkeerd hotel afzet.
 2. Ga niet in op gratis armbandjes
  In bepaalde steden zoals Praag & Parijs (waar we het zelf gezien hebben – maar er zullen zeker nog andere steden zijn) komen locals (lees:artiesten) naar je toe en willen ze je een “gratis” armbandje geven. Tot het moment armbandje klaar is, dan moet je betalen.
 3. Laat je niet afleiden
  Het is snel gebeurd. Iemand loopt tegen je of slaat “per ongeluk” iets uit je handen. En daarna komt een andere persoon (of misschien dezelfde) heel behulpzaam je helpen. Dit zijn meestal de momenten om heel aandachtig te zijn voor je eigen spullen.
 4. Ga niet in op het spel balletje-balletje
  Een bekend spel “balletje-balletje”. Er zijn 3 dopjes of bekertjes waaronder 1 balletje zit. En jij moet, nadat de bekers door elkaar zijn geschud, raden onder welk bekertje het balletje zit. Ga hier niet op in! Dit spel wordt gespeeld met enkele valsspelers die je doen geloven dat je kan winnen. Maar eenmaal jij zelf geld inzet dan lukt het opeens niet meer.

Laat je niet oplichten! Enkele tips

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan: “laat je niet oplichten”. Maar toch kan je jezelf behouden van verschillende oplichtingen.

 • Ga niet in op spelletjes op straat
 • Ga niet in op “gratis” cadeautjes op straat
 • Lijkt iets te mooi om waar te zien? Dan is het ook zo
 • Bij twijfel, Google een bepaalde organisatie even.

Heb je zelf ook al oplichtingen gezien of meegemaakt? Deel het in de reacties zodat je andere mensen kan helpen!

Sharing = caring!
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket
Misschien vind je dit ook interessant:

Op reis met een baby

Elk jaar wil je toch wel minstens één keer op vakantie kunnen gaan. Maar nu de kleine spruit geboren is veranderen toch wel heel wat zaken. Op reis gaan is daar zeker één van. Op reis met een baby is niet altijd evident. Maar zeker niet onmogelijk. Integendeel. Daarom kan je hieronder heel wat praktische

Last Minutes vakanties 2020 – Tui, Corendon, Sunweb

Op zoek naar een last minute vakantie? Bij elke reisorganisatie biedt wel voordelige Last Minute aanbiedingen aan. Je bent op de juiste pagina voor een overzicht van de Last Minute aanbiedingen. Last Minute Tui Last Minute Corendon Last Minute Sunweb Last Minute Center Parcs Last Minute Landal Last Minute Vakantiehuisjes vinden Last Minute Citytrips Populaire

Super Last Minutes – Tips & Deals

Je hebt Last Minutes & je hebt Super Last MInutes. Bij die laatste kies je voor een vakantie, vliegtickets of een citytrip waarbij je binnen de week wil vertrekken. De keuze is natuurlijk beperkt, maar je kan ze wel met veel korting boeken. Super Last minutes Egypte Egypte is een populaire bestemming voor de Super

vroegboekkorting-tips
Tips

Vroegboekkorting zomer 2020 – De beste deals!

Denk je al aan de volgende zomervakantie? Bij verschillende reisorganisaties kan je lange tijd op voorhand al genieten van de vroegboekkorting voor de zomer van 2020. Tijdens de vroegboekkortingen of first minute kortingen boek je jouw volgende zomer vakantie met heel wat korting. Hieronder krijg je een overzicht van de verschillende vroegboekkortingen voor de zomer

Tips

Goedkope all-in vakanties boek je zo

Op zoek naar een goedkope all-in vakantie om lekker te genieten, te relaxen en jezelf even goed te laten verwennen? Zo’n all inclusive vakantie is vaak niet goedkoop. Daarom geven we je enkele tips om een goedkope all-in vakantie te kunnen boeken zodat jij heerlijk kan ontspannen van een welverdiende vakantie. Waarom een all in

Kindvriendelijke vakanties – Op vakantie met kinderen

Een geschikte vakantiebestemming vinden voor een vakantie met kinderen is niet altijd evident. Wanneer je geslaagde vakantie wil voor het hele gezin, dan is het belangrijk dat kinderen zich kunnen amuseren. Want als zij genieten en een leuke tijd beleven, pas dan kan je als ouder ook genieten van jouw vakantie. We helpen je graag

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.