Zo kies je de beste plaatsen op het vliegtuig – Onze tips

Er is steeds hét beste moment om een bepaalde vakantiebestemming te gaan ontdekken/bezoeken. Er is steeds hét beste moment om vliegtickets te kopen. Maar wat zijn dé beste plaatsen op het vliegtuig zelf? Volgens mij staan mensen niet lang genoeg stil bij het reserveren van hun stoelen op het vliegtuig. Maar dat zou je beter wel doen. Het vliegtuig is veelal de eerste stap van je vakantie of citytrip. En een aangename vlucht zal je ook meer rust geven als je op je vakantiebestemming aan komt. Dankzij volgende tips boek jij voortaal de beste plaatsen op het vliegtuig.

Wat is dé beste plaats in het vliegtuig?

Dé beste plaats is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt of wat belangrijk is voor jouw trip. Moet je een overstap maken en mag je geen tijd verliezen? Heb je liever geen geluidsoverlast? Kan je niet goed tegen turbulentie? Zou je liever kunnen slapen op het vliegtuig? Dit (en nog andere) zijn bepalend voor het kiezen van de beste plaatsen. Hieronder hebben we de verschillende beste plaatsen opgelijst, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.

 • Qua veiligheid / overlevingskans bij een crash

Uit een studie van Popular Mechanics werd duidelijk dat de overlevingskansen 40 procent hoger zijn wanneer je als passagier achteraan het vliegtuig zit en in de gang. Dit zouden de beste plaatsen zijn om een vliegtuigcrash te overleven.

 • Minder of geen geluidsoverlast

Wil je graag genieten van een rustige vlucht zonder al te veel geluidsoverlast van de motoren? Kies dan een zitje voor of ter hoogte van de vleugels. De motoren van het vliegtuig hangen aan de vleugels. Door de verplaatsing van het geluid naar achteren, heb je achteraan meer last van dit geluid.

 • Het minst last van turbulentie

Vind je turbulentie onaangenaam? Of heb je wat angst om te vliegen? Dan raden we je aan om een zitje te kiezen ter hoogte van de vleugels. Dit is de positie waar er minst turbulentie en bewegingen zijn in het vliegtuig.

 • Snel uit het vliegtuig?

Moet je een overstap maken? Moet je nog een trein halen? Of ben je gewoon gehaast en wil je snel van het vliegtuig af? Kies dan een zitje vooraan in het vliegtuig. Dit zijn dé beste plaatsen om het snelste van het vliegtuig te geraken.

 • Wil je slapen op het vliegtuig?

Wil je wat slaap inhalen en rustig kunnen slapen op het vliegtuig? Kies dan een zitje tegen het raam zodat je je hoofd kan laten rusten. En als het helemaal kan, kies je best een zitje met wat extra beenruimte (zie hieronder) en misschien best op de vleugels zodat je geen of amper last hebt van turbulentie.

 • Geef mij maar wat extra beenruimte

Heb je nood aan beenruimte om je benen te kunnen strekken? Of ben je een groot persoon die sowieso die ruimte nodig heeft? Kies dan een zitje aan de nooduitgang. Deze hebben standaard extra beenruimte.

Beste plaatsen op mijn vliegtuig?

Elke vliegtuigmaatschappij vliegt met verschillende vliegtuigen. Daarom moet je specifiek voor jouw vliegtuig de beste zitjes gaan zoeken. Gelukkig bestaat er een website waar je dit zonder problemen kunt gaan opzoeken, nl. seatguru.com. Geef hier het nummer in van je vlucht of het type van je vliegtuig en je ziet direct wat de beste plaatsen zijn.

Waar je geen invloed op hebt

Jammer genoeg zijn 2 vluchten niet altijd gelijk. Er zijn bepaalde aspecten / factoren waar je geen invloed op hebt, maar die de kwaliteit grondig kunnen verstoren:

 • De passagiers in het vliegtuig

Hiervoor moet je wat rekenen op “goed” geluk. Als je met luidruchtige passagiers op het vliegtuig stapt, dan bestaat de kans dat het een lange rit zal worden. Ook als er iemand naast je komt zitten die niet stil kan zitten, niet zo goed ruikt, een huilbaby bij zich heeft, … Maak er steeds het beste van. Door je te concentreren op de negatieve punten zal de vlucht des te langer duren.

Een upgrade naar Business of First Class kan wel een oplossing bieden.

 • De weersomstandigheden

Net zoals bij de passagiers op het vliegtuig, heb je geen invloed op de weersomstandigheden. Veel wind, regen, sneeuw, … zijn weersomstandigheden die een invloed hebben op de vlucht maar waar je geen impact kan op hebben.

Wanneer reserveer ik best mijn plaats?

De beste plaatsen zullen veelal het eerst weg zijn. Daarom raden we je aan om zo snel mogelijk je zitje vast te leggen. Hoe vroeger je kan, hoe meer keuze je zult hebben. Hoe later je je zitje vastlegt, hoe minder keuze je hebt. Bij bepaalde vliegtuigmaatschappijen kan je bij het boeken van je tickets ook direct het zitje reserveren. Dit is dé snelste manier en de beste manier om je zitje veilig te stellen. 

Vraag ter plaatse voor een betere plaats

Als je niet 100 procent tevreden bent over je plaats, dan kan je vlak voor het boarden misschien nog een betere plaats verkrijgen. Kom vroeg genoeg naar de check-in gate en vraag de hostessen of er een betere of andere plaats beschikbaar is, of eventueel een plaats naast elkaar. Afhankelijk van hoe vol het vliegtuig is, kan je betere plaatsen krijgen. Hiervoor moet je natuurlijk vriendelijk zijn tegen de hostessen. Niet dat dit een garantie is. Maar de kans is wel groter dat ze moeite zullen doen voor jou. Hoe zou je zelf zijn :-).

Verhoog je eigen comfort van de vlucht

Wil je een goede vlucht tegemoet gaan? Zorg dan dat je voorbereid bent. Er zijn verschillende zaken die je kan doen om een zo aangenaam mogelijke vlucht te hebben:

 • Zorg voor kauwgom.
  Door het drukverschil kan je pijn krijgen aan je oren. Door te kauwen, te geeuwen, … verlaag je de druk en is het aangenamer. Voornamelijk tijdens het opstijgen en landen raden we je aan om te kauwen.
 • Zorg voor genoeg tijd bij het overstappen
  Moet je enkele vluchten na elkaar nemen? Dan is het raadzaam om voldoende tijd te voorzien tussen de verschillende vluchten. Hou al wat rekening met vertraging die je kan hebben. Genoeg rekening zodat je je 2e vlucht nog kan halen
 • Kies voor een duurdere plaats of duurdere luchtvaartmaatschappij
  Je maakt waarschijnlijk, net als wij, gebruik van een lagekostenmaatschappij zoals Ryanair. Maar soms kan een duurdere luchtvaartmaatschappij toch een betere keuze zijn. Zeker als je een lange vlucht voor de boeg hebt.
 • Zorg voor entertainment
  Het maakt niet uit of je alleen of met twee vliegt. Zorg ervoor dat je je kan bezighouden op het vliegtuig. Zo zal de tijd sneller gaan. Kijk bijvoorbeeld een film, lees een boek, luister muziek, plan je citytrip, het maakt niet uit. Zolang je je maar kan bezighouden.
 • Zorg voor eten en drinken
  Als je door de bagagecontrole gaat, moet je dranken afgeven. Maar in verschillende luchthavens kan je, net voorbij de bagagecontrole, een flesje water kopen voor 1 euro. Neem zeker zo’n flesje water mee op het vliegtuig. Op het vliegtuig zelf is het duurder.

Heb je zelf nog tips hoe je de beste plaats kan kiezen op een vliegtuig? Deel jouw ervaring met de andere vakantievrienden…

Ook interessant...

Roadtrip Europa met kinderen (voor het hele gezin)

Een roadtrip door Europa met kinderen is een onvergetelijk avontuur vol ontdekking en plezier. Van de prachtige kustlijnen van Portugal tot de majestueuze Alpen in Zwitserland, Europa biedt een schat aan diversiteit en cultuur die perfect is voor een gezinsvakantie. Of je nu met de auto of camper reist, er zijn tal van mooie plekken ...

Lees meer

musthave-reis-apps

Must have apps voor jouw volgende reis

De enige metgezel die altijd meegaan op reis is je smartphone (ook bij ons). Om je reis aangenamer / makkelijker te maken zijn er tal van apps die je kunt installeren. Zo gaan er heel wat deuren voor je open tijdens je reis en kan je nog meer genieten van je welverdiende vakantie! Google Maps ...

Lees meer

jetlag voorkomen

Hoe voorkom je een jetlag?

Ga je met het vliegtuig op reis naar een andere tijdzone? Dan bestaat de kans dat je een jetlag gaat krijgen. Zeker bij reizen waarbij er een groot tijdsverschil is tussen België & je vakantiebestemming. Denk maar aan Australië, Amerika, Canada, … Wat is een jetlag? Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer ...

Lees meer

valentijn weekendje weg

Valentijn Weekendje weg: 5 top adresjes

Valentijn, de dag van de liefde, is de perfecte gelegenheid om je partner te verrassen met een romantisch weekendje weg. Of je nu kiest voor een gezellige stad, een idyllisch platteland of een luxe resort, er zijn talloze bestemmingen die de perfecte setting bieden voor een onvergetelijk Valentijnsweekend. We nemen je graag mee naar enkele ...

Lees meer

Sunweb kinderkorting

Sunweb Kinderkorting – geniet van veel voordeel

Bij Sunweb kan je terecht voor veel familievakanties. Maar op vakantie gaan met kinderen wil vaak zeggen dat je tijdens de schoolvakanties moet reizen. Dit zijn dan vaak ook de duurdere vakantieperiodes. En dat weten ze bij Sunweb! Daarom hebben we ze de Sunweb Kinderkorting gelanceerd. Sunweb kinderkorting > Sunweb Kinderkorting: 100% korting Op een ...

Lees meer

TUI kinderen gratis op vakantie

TUI – Kinderen gratis op vakantie PROMO

TUI kinderen gratis op vakantie: de ideale gezinsreis Als je aan een vakantie met het hele gezin denkt, kan de kostenberekening snel oplopen. Gelukkig heeft TUI een geweldige aanbieding waarbij kinderen gratis mee op vakantie kunnen. Deze promo voor kinderen maakt het mogelijk om zonder zorgen te genieten van een heerlijke vakantie, zonder dat je ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force