Kamperen checklist – Alle Kampeerbenodigdheden om te kamperen

Ga je gaan kamperen met een tent, caravan of camper? Dan hebt je zeker enkele kampeerbenodigdheden nodig. Om het jullie gemakkelijk te maken, hebben we de belangrijkste kampeerbenodigdheden opgesomd in een checklist.

Checklist om kamperen

Ga je binnenkort gaan kamperen? Dan is een checklist zeker handig. Zo ben je zeker dat je geen essentiële zaken gaat vergeten & zo optimaal mogelijk van jouw kampeervakantie kunt genieten.

Ga je kamperen met een tent of caravan?

Tent of caravan?

Wil je gaan kamperen? Dan is de belangrijkste vraag hoe je gaat overnachten? Ga je op reis met een tent, caravan of mobilhome/camper?

Afhankelijk van het antwoord heb je ook andere kampeerbehoeftes en kampeerbenodigdheden.

ACSI kampeergids

Wil je goedkope campings vinden? Kies dan voor de ACSI kampeergids.

Technische kampeerbenodigdheden

Er zijn enkele zaken die je nodig hebt om te kunnen kamperen. Een specifiek onderdeel zijn technische benodigdheden zoals de aansluiting voor elektriciteit, gas, water, … Hieronder de technische kampeerbenodigdheden die je zeker niet mag vergeten.

CEE stekker

De CEE stekker is niet specifiek voor kampeerders, maar het is wel de stekker die je op elke camping zult nodig hebben om elektriciteit te gebruiken.Verlengdraad

Verdeelstekker / verlengdraad

Eenmaal je elektriciteit kunt aftappen via je CEE stekker, heb je ook een verlengdraad nodig & een verdeelstekker. Zo kan je verschillende elektrische aparaten op hetzelfde moment gebruiken.

TIP: De meeste campings bieden een lage amperage aan. Let daarom op met welke apparaten je wilt gebruiken.

Gasflessen

Wil je koken op camping? Dan moet je al snel gebruik maken van glasflessen & een gasvuur.

Een aanrader voor gas bbq is de Cadac Safari Chef 2 Lite

Piketten / haringen (voor de juiste ondergrond)

Haringen of piketten zijn een must voor elke kampeerder. Ze houden je tent, ondergrond (zeil), … op zijn plaats tijdens het kamperen. Kies een degelijk paar haringen. Zeker wanneer je gaat kamperen in rotsachtige streken zoals bvb Kroatië.

Tip: kies fluoriserende haringen voor in de donker

Hamer

Wil je alle haringen/piketten eenvoudig in de grond kunnen slaan? Zorg dan dat je een hamer meeneemt tijdens je kampeertrip.

Zaklamp

Verlichting

Persoonlijke kampeerbenodigdheden

Net zoals bij andere type reizen, moet je tijdens kamperen ook de juiste kledij & accessoires meehebben. Hieronder lijsten we enkele specifieke kampeerbenodigdheden. De nodige zaken zijn ook afhankelijk van je reisbestemming, periode van het jaar, de duur van je vakantie & hoeveel je mag/kan meenemen:

 • Reishanddoek
 • Slippers
 • Insectenspray (voor ‘s avonds)
 • Zwemgerief

Benodigdheden om te koken

 • Potten/pannen
 • Bestek
 • Borden
 • Glazen
 • Handdoek
 • Schotelvod
 • Wasmiddel
 • Waterkoker (met lage vermogen)
 • Cadac

Gaan kamperen? Waar moet je aan denken?

Als je wil gaan kamperen, dan vertrek je best niet onvoorbereid. Plan je kampeertrip toch een klein beetje zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bij het kamperen zijn er dus enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Gewicht

Zeker wanneer je met een caravan of mobilhome gaat kamperen, dan is het gewicht die je mag laden een cruciale factor. Controleer je MTM (Maximale Toegestane Massa) van je caravan, auto en/of mobilhome.

Bepaalde essentiële onderdelen zijn een must maar nemen direct al heel wat kilo’s in beslag.

Tip: Weeg je caravan of mobilhome zeker voor je vertrekt.

Omvang/grootte

Naast het gewist is de omvang / grootte van je materiaal belangrijk. Het liefst neem je kleine spullen mee die niet veel plaats inpakken. Enkele handige zaken zijn bvb:

 • Emmer die je kan dichtplooien
 • Verziep die je kan dichtplooien

Wat heb je onderweg nodig?

Is je eindbestemming op een duizend tal kilometer (of meer)? Dan is de kans groot dat je onderweg ook even zult stoppen. Laat je auto op een slimme manier in.

Zet dignen die je onderweg nodig zou hebben, op een eenvoudig bereikbare plaats. Zo moet je je auto niet binnenste buiten draaien om een plastieken zakje of vaatdoek te vinden.

Overnacht je onderweg? Maak een aparte zak met je benodigdheden voor die overnachting.

 • Pyjama
 • Tandenborstel
 • Vers ondergoed
 • Ontbijt?

Wat heb je eerst nodig als je aankomt op je bestemming?

Als je toekomt op je reisbestemming, dan begin je meestal met het opzetten met je tent / caravan. Daar heb je ook specifieke benodigdheden voor zoals de haringen / grondzeil / tent / …

Zorg dat die benodigdheden ook goed bereikbaar zijn.

Waar kampeerbenodigdheden kopen?

Onze favoriete kampeerwinkels hebben we hieronder voor je verzameld. Bij elk van hen kan je de nodige kampeerartikelen kopen.

Obelink

Onze topfavoriet is Obelink. Met zowel een grote fysieke winkel in Winterswijk waar je best een daguitstap van maakt en een online shop, heb je alles wat je nodig hebt.

DKW kampeerwinkel

DKW verkoopt in de eerste plaats nieuwe en tweedehands caravans. Met een eigen werkplek voor onderhoud en montages van o.a. lovers, luifels,… Is het je perfecte partner voor je caravan. Daarnaast hebben ze ook hun eigen kampeerwinkels. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Decathlon

Decathlon is geen kampeerwinkel, maar je kan er wel handige dingen kopen om te gaan kamperen.

Campz

Campz is dé outdoor / camping winkel bij uitstek. Heb je iets nodig om te gaan trekken of om je warm te houden? Check dan zeker Campz.

Kampeerbenodigdheden tent

Luchtmatras + pomp


Kampeerbenodigdheden caravan

Mover

Iets vergeten? Geen nood!

Tenzij je gaat kamperen in the middle of nowhere, kan je steeds ter plaatse ook nog wat zaken aankopen.

Maar weet dat het vaak ter plaatse iets duurder is, dan wanneer je het in België /Nederland gaat aankopen.

Ook interessant...

Camper Huren van een Particulier – Lees dit eerst

Het huren van een camper van een particulier kan een geweldige manier zijn om te genieten van een vakantie. Kamperen met een camper biedt vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om te reizen op uw eigen tempo. Maar waarom kiezen voor een particuliere verhuur en wat zijn de voordelen? En voornamelijk waar kan je het beste ...

Lees meer

Camper huren met hond

Wil je graag een camper huren met een hond? Zalig rondtrekken, de natuur in, de leukste plekken ontdekken met je viervoeter? Is je hond ook een fanatieke reiziger? Moet je op al deze vragen een ja antwoorden? Dan moet jij zeker met de camper erop uit trekken. Jammer genoeg zijn honden niet altijd toegelaten wanneer ...

Lees meer

Overzicht van alle camper vans

Er zijn heel veel camper vans beschikbaar. Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. We hebben een poging gedaan om alle camper vans op te lijsten. Zo kan jij kijken welke camper vans bij jou passen. Alle camper vans op een rijtje Merk Serie Aantal zitplaatsen Aantal slaapplaatsen Globe Traveller ...

Lees meer

Beste Camper vans van 2023

Ben je op zoek naar de beste camper vans? We hebben een hele lijst met camper vans bekeken en met elkaar vergeleken om zo de beste camper vans te kunnen oplijsten. Ontdek hieronder onze favoriete camper vans waarmee jij op vakantie kunt vertrekken. Wat is een camper van? Een camper van is een omgebouwde bestelwagen ...

Lees meer

Globe Traveler Voyager/Pathfinder, de ultieme campervan

Op de markt van mobilhomes / campers, zijn de campervans een aparte reeks. De omgebouwde grote bestelwagens zorgen voor de grootste flexibiliteit om de wereld te gaan ontdekken. Globe Traveler gaat nog een stapje verder met hun Globe Traveler Voyager & Globe Traveler Pathfinder. Globe Traveler Voyager & Pathfinder De twee series Voyager & Pathfinder ...

Lees meer

Caravan of camper? De voordelen, nadelen & verschillen

Wil je gaan kamperen met een caravan of camper (mobilhome) maar weet je niet wat je moet kiezen? Dat begrijpen we. De keuze is namelijk niet zo eenvoudig te maken. Beide opties zijn goed en slecht op hetzelfde moment. Alles hangt af van jouw wensen, voorkeuren en mogelijkheden. We hebben alle voordelen, nadelen en verschillen ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force