Caravan of camper? De voordelen, nadelen & verschillen

Wil je gaan kamperen met een caravan of camper (mobilhome) maar weet je niet wat je moet kiezen? Dat begrijpen we. De keuze is namelijk niet zo eenvoudig te maken. Beide opties zijn goed en slecht op hetzelfde moment. Alles hangt af van jouw wensen, voorkeuren en mogelijkheden. We hebben alle voordelen, nadelen en verschillen tussen de caravan en camper voor je verzameld.

Zie deze post als een handige leidraad bij de keuze van jouw toekomstige kampeerbeslissing.

Caravan vs camper – de verschillen

In het kort: een caravan is een aanhangwagen. Je hebt een trekkend voertuig nodig om je met de caravan te verplaatsen. Terwijl je met de camper (of mobilhome) zelf kunt rijden.

Prijsverschil

Doordat er geen motor aanwezig is bij een caravan, ligt de prijs een stuk lager. De prijs voor een nieuwe caravan start ongeveer bij 16.000 euro. Maar kies je enkele opties, dan zal die prijs wel snel oplopen.

Een nieuwe camper kan je kopen voor zo’n 60.000 euro. Maar dit is dan voor de kleinere modellen.

Als je de prijzen ziet dan zou je al snel kiezen voor een caravan. Maar vergeet je trekkend voertuig niet. Is je auto geschikt om de caravan te trekken? Of moet je nu ook van auto veranderen?

Nog enkele vragen die belangrijk zijn:
– Heb je het geschikte rijbewijs om een caravan te trekken?
– Zie je het zitten om met een caravan te rijden?

Vrijheid ter plaatse

Voor je de keuze kunt maken, moet je weten hoe je wilt gaan reizen. Trek je bijvoorbeeld naar het zuiden om 3 weken om dezelfde plaats te blijven? Of wil je gaan rondtrekken en elke 2 dagen een nieuwe omgeving verkennen?

Caravan – Een caravan is een ideale keuze wanneer je voor een langere tijd ter plaatst blijft. Om de paar dagen je volledige hebben en houden opbergen vergt wel wat werk.

Camper – Wil je met een camper op 1 locatie een langere tijd blijven, weet dan dat uitstappen moeilijker zijn. Of je moet de camper meenemen ofwel zorgen voor fietsen of een scooter.

De verschillen onderweg

Dit is natuurlijk afhankelijk van enkele zaken. Enerzijds de grootte van je caravan en/of camper.

Snelheid

Rijden met een caravan of camper is ook erg verschillend. Met een caravan ligt de snelheid lager dan met een camper (afhankelijk van de grootte).

Caravan: in de meeste landen mag je slechts 90km per uur rijden met een caravan.

Camper: met een camper, afhankelijk van de grootte, mag je de volledige snelheid rijden op de autostrade

Tip: Caravan aankopen? Onze tips of Waar kan je een caravan huren?

Inhoudstabel
Misschien vind je dit ook interessant:

Sunweb vakanties naar Spanje

Spanje is een populaire vakantiebestemming voor de Belgen. Het hele jaar door vinden we onze weg naar alle uithoeken van Spanje. Genieten van de Spaanse

all inclusive resort
last minute

Top 10 all inclusive resorts

Op vakantie naar een all inclusive resort? We hebben ze voor je uitgezocht. Boek je jouw all inclusive vakantie in één van onderstaande resorts, dan

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Nog geen vakantie gevonden?