Caravan kopen? De ultieme caravan koopgids

Een nieuwe caravan kopen is geen eenvoudige opdracht. Eerst kiezen uit honderden modellen & merken en daarna nog eens een veelvoud aan accessoires & opties.

Daarom hebben we deze ultieme caravan koopgids voor je samengesteld.

DKW actiefolder

De DKW actiefolder is hét beginpunt voor een nieuwe caravan. Ontdek de verschillende indelingen, actiemodellen & de nodige toebehoren (tenten, luifels, mover, …)

Folder downloaden

Caravan kopen? Waar moet je op letten?

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe caravan, dan zijn er enkele zaken waar je moet op letten of toch even moet over nadenken!

https://youtu.be/5Z6D17q85GY
 • Wat is je budget?

De prijs van een nieuwe caravan begint rond de 15.000 euro. Voor de noodzakelijke toebehoren moet je toch al snel rekenen op een extra 3.000 euro.

Tweedehands caravan kopen? De huidige prijzen op de tweedehandsmarkt liggen hoog! Voor caravans van enkele jaren oud betaal je bijna de prijs van een nieuwe.

 • Hoeveel mag je auto trekken?

Een belangrijk onderdeel in je zoektocht naar een nieuwe caravan is de maximale trekkracht van je auto. Gecombineerd met je rijbewijs.

Daarnaast moet je auto ook voorzien zijn van een trekhaak.

Controleer daarna je technische documenten. Wat is de maximale gewicht die je wagen mag trekken?

Als je de MTM van je caravan weet, moet je ook nog rekening houden met het aantal kg dat je wil laden. Zorg ervoor dat je minstens zo’n 250 à 300kg extra laadvermogen hebt in je caravan.

 • Welk rijbewijs heb je?

Heb je een rijbewijs B? Dan mag je een caravan trekken met een maximale gecombineerd gewicht van 3500 kg (auto + caravan)

Tip: zorg ervoor dat je trekhaak ook gekeurd is voor een caravan. Weegt je caravan meer dan 750kg, dan moet hij daar ook voor gekeurd zijn!

 • Welke indeling wil je?

Een laatste aspect is de indeling van je caravan. Wil je een stapelbed? Een Frans bed? Grote koelkast? Plaats voor veel personen? Hoe ga je je caravan gebruiken? (zonvakanties, wintervakanties, …)

Populaire caravan merken

Er zijn heel wat caravan merken te vinden. Hieronder enkele van de populairste caravan merken:

Nieuwe of tweedehands caravan kopen?

Welke caravan je moet kiezen is afhankelijk van verschillende factoren. We hebben deze ultieme caravan koopgids voor jullie samengesteld. Ben je op zoek naar een nieuwe carava’? Dan zal deze koopgids je hierbij helpen.

Voor de aankoop van een nieuwe caravan, moet je rekening houden van een minimum bedrag van 15.000 euro.

De huidige prijzen van een tweedehands caravan liggen zeer hoog. Voor een kleine meerprijs zit je aan de prijs van een nieuwe caravan. Ook door het beperkte aanbod van tweedehands caravans, moet je al snel naar een nieuwe caravan gaan kijken.

Wanneer koop je best een nieuwe caravan?

De beste periode om een nieuwe caravan te kopen is in het najaar. Na de zomervakantie willen verkopers graag nog iets verkopen. Hiermee kan je profiteren van wat mooie kortingen.

Daarnaast raden we je ook aan om pas een nieuwe caravan aan te kopen wanneer je je eerste kampeerervaring achter de rug hebt. Ga eerst kamperen met de tent, tweedehands caravan of huur een caravan.

Eenmaal je de smaak te pakken hebt (& de kans is groot), dan kan je kijken voor een nieuwe caravan.

Waar caravan kopen in België

Wil je een nieuwe of tweedehands caravan kopen? Dan raden we je sowieso aan om hem te kopen bij een erkend verdeler van caravans. Wij zijn al jaren klant bij DKW caravans voor de aankoop en onderhoud van onze caravan.

Dit familiebedrijf beschikt over een groot aantal caravans van verschillende merken. Samen met hun eigen kampeerwinkels voor je kampeerbenodigdheden & een eigen werkplaats voor het onderhoud van je caravan.

Waarom caravan kopen

Met een caravan op reis gaan biedt heel wat voordelen & mogelijkheden. Eenmaal je geproeft hebt van een kampeervakantie, wil je vaak niets anders meer.

Goedkoop op vakantie gaan

Hoewel initiële investering hoog is, is het jaarlijkse nodige budget om te kamperen minimaal. Gaan kamperen is goedkoper van een hotel vakantie.

Veel vrijheid

Met een caravan op reis gaan biedt enorm veel vrijheid & mogelijkheden. Je kan van streek naar streek trekken zonder al te veel te moeten opzetten. Daarnaast ben je steeds goed beschermd tegen regen.

Het voordeel van een caravan ten opzichte van een mobilhome, is dat je je caravan steeds ter plekke kunt laten staan (om bvb boodschappen te doen of voor een plaatselijke uitstap). Bij een Mobilehome moet je je slaapplek steeds meenemen.

Leven in de natuur

Gaan kamperen betekent leven in de buitenlucht, in de natuur. Heel wat campings zijn ondertussen voorzien van alle mogelijke (luxe) voorzieningen.

Welke caravan moet je kopen? kopen

Op zoek naar een nieuwe caravan? Weet dat je dan een zeer ruime keuze hebt. Elk merk heeft verschillende versies met elk hun verschillende uitvoeringen.

Denk maar aan de grootte, aantal personen, MTM, stapelbed of niet, douche of niet, …

Leestip: Welke caravan pas bij mij?

– Caravan kopen met stapelbed

Een caravan met stapelbed is ideaal voor gezinnen met 1 of 2 kinderen. Gecombineerd met een vast bed is het de perfecte caravan voor gezinnen met jonge kinderen.

– Caravan kopen met douche

Douchen in een caravan kan erg handig zijn. Maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Voor een goede douche ervaring en geen al te veel extra kopzorgen (alles aan de kant om te kunnen douchen of heel veel werk na het douchen).

Wil je een caravan kopen met douche? Kies dan een caravan met aparte douche cabine en een groot genoeg Verswatertank.

– Caravan kopen met airco

Trk je tijdens de warme zomermaanden richting het zuiden? Dan kan een airco in je caravan een aangename optie zijn.

Afhankelijk van de regio, koelt het normaal ‘s nachts genoeg af om goed te slapen. Echter zijn er toch soms nachten waar het ook ‘s nachts warm blijft. Dan kan een airco zeker een meerwaarde zijn.

Slaap je slecht door de warmte? Dan is een airco wat je nodig hebt

Caravan kopen – welke opties moet je kiezen?

 • MTM
  MTM staat voor Maximaal Toegestane Massa. Elke wagen heeft een maximale trekkracht die wordt uitgedrukt in MTM. Controleer de documenten van je wagen om de MTM te kennen.
  De MTM is al een eerste filter uit het grote aanbod van caravans.
 • Mover
  Een mover wordt gebruikt om je caravan met aan afstandsbediening te verplaatsen. Waar je vroeger met meerdere mensen moest sleuren om je caravan op de juiste positie te krijgen, wordt vandaag bijna altijd een mover gebruikt. Zeer handig voor koppels of gezinnen met kleine kinderen. Het verplaatsen van je caravan wordt zo kinderspel!
 • Grote koelkast
  In elke caravan zit er standaard een koelkast. Meestal een tafelmodel waar, eerlijk gezegd, niet zoveel in kan. Echter worden er de laatste tijd meer & meer caravans gemaakt die beschikken over een grote koelkast (> 140 liter).
 • Hagelbestendig dak
  We krijgen meer & meer te maken van stormen (fixe hagelbuien in de zomer, rukwinden, … ) Allemaal niet zo ideaal voor je caravan. Daarom is een hagelbestendig dak zeker een aanrader. Het zorgt ervoor dat je caravan niet in waarde verminderd na een hagelbui.
 • Snelheid 100 (Duitsland)
  Denk je eraan om met je caravan richting Duitsland / Oostenrijk / Slovenië / Kroatië te trekken? Dan raden we je aan om een snelheid 100 keuring aan te vragen. Standaard is de snelheid met caravan gelimiteerd op 80km/u in Duitsland. Met de tempo 100 keuring mag je 100km/u rijden.
 • Fietsendrager
  Eenmaal ter plaatse wil je misschien wel een uitstapje doen met de fiets. Of vlug even om brood naar de plaatselijke bakker.

Caravan kopen? Welk bed kies je?

Bij elke indeling van een caravan hoort bijna een ander type bed. Mogelijkheden zijn er genoeg: Frans bed, 2-éénpersoonsbedden, treinzit, stapelbedden. Elk met zijn voor- en nadelen.

Beste caravan indeling?

Kort: er bestaat geen indeling van een caravan die voor iedereen perfect is. Dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren & huidige gezinssituatie. Daarom hieronder enkele handige indelingen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe / tweedehands caravan:

 • Caravan met stapelbed
  Onze voorkeur, voor een caravan met stapelbed, gaat uit naar een model waarbij de deur niet aan de kant van het stapelbed zit. Wanneer kinderen die iets vroeger naar bed gaan, kan je toch nog probleemloos de caravan betreden zonder (te) dicht bij de slapende kinderen te komen.
 • Caravan met Frans bed
  Een caravan met Frans bed is de ideale indeling voor.
Waar moet je een caravan kopen?

Wil je een nieuwe caravan kopen? Dan raden we je zeker aan om bij een officiële dealer te gaan. Bvb DKW Caravans.

Waar op letten caravan kopen?

Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een caravan. Bekijk onze ultieme koopgids en kom alles te weten.

Caravan kopen? Wat moet ik weten?

– Wat voor jou de ideale indeling is
– Hoeveel je auto mag trekken
– Waarvoor je de caravan gaat gebruiken (vaste plaats / rondtrekken / zonvakantie / wintervakantie?
– …

Caravan kopen of huren?

Heb je nog geen ervaring? Kies dan eerst om een jaartje een caravan te huren? Heb je al de nodige ervaring? Dan is een nieuwe of tweedehands caravan zeker het overwegen waard!

Hoeveel kost een nieuwe caravan?

De prijs van een nieuwe caravan start rond de 15.000 euro. Maar met de nodige accessoires / de juiste indeling / … zit je al snel aan 20.000 euro. Laat je goed informeren bij een officiële dealer zoals DKW Caravans.

Caravan kopen met lening?

De aankoop van een nieuwe caravan is direct een grote investering. Zeker als je nog de nodige accessoires wilt hebben zoals een mover, fietsdrager & tent/luifel, … Gelukkig hoeft een caravan niet direct heel je spaarrekening te plunderen.

Tegenwoordig kan je heel eenvoudig je caravan ook aankopen met een lening. Heel wat banken zien de aankoop van een caravan als de aankoop van een wagen. Aangezien de autoleningen zeer voordelig zijn, is de totale extra kost, om een lening aan te gaan, zeer beperkt.

Ook interessant...

Camper Huren van een Particulier – Lees dit eerst

Het huren van een camper van een particulier kan een geweldige manier zijn om te genieten van een vakantie. Kamperen met een camper biedt vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om te reizen op uw eigen tempo. Maar waarom kiezen voor een particuliere verhuur en wat zijn de voordelen? En voornamelijk waar kan je het beste ...

Lees meer

Camper huren met hond

Wil je graag een camper huren met een hond? Zalig rondtrekken, de natuur in, de leukste plekken ontdekken met je viervoeter? Is je hond ook een fanatieke reiziger? Moet je op al deze vragen een ja antwoorden? Dan moet jij zeker met de camper erop uit trekken. Jammer genoeg zijn honden niet altijd toegelaten wanneer ...

Lees meer

Overzicht van alle camper vans

Er zijn heel veel camper vans beschikbaar. Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. We hebben een poging gedaan om alle camper vans op te lijsten. Zo kan jij kijken welke camper vans bij jou passen. Alle camper vans op een rijtje Merk Serie Aantal zitplaatsen Aantal slaapplaatsen Globe Traveller ...

Lees meer

Beste Camper vans van 2023

Ben je op zoek naar de beste camper vans? We hebben een hele lijst met camper vans bekeken en met elkaar vergeleken om zo de beste camper vans te kunnen oplijsten. Ontdek hieronder onze favoriete camper vans waarmee jij op vakantie kunt vertrekken. Wat is een camper van? Een camper van is een omgebouwde bestelwagen ...

Lees meer

Globe Traveler Voyager/Pathfinder, de ultieme campervan

Op de markt van mobilhomes / campers, zijn de campervans een aparte reeks. De omgebouwde grote bestelwagens zorgen voor de grootste flexibiliteit om de wereld te gaan ontdekken. Globe Traveler gaat nog een stapje verder met hun Globe Traveler Voyager & Globe Traveler Pathfinder. Globe Traveler Voyager & Pathfinder De twee series Voyager & Pathfinder ...

Lees meer

Caravan of camper? De voordelen, nadelen & verschillen

Wil je gaan kamperen met een caravan of camper (mobilhome) maar weet je niet wat je moet kiezen? Dat begrijpen we. De keuze is namelijk niet zo eenvoudig te maken. Beide opties zijn goed en slecht op hetzelfde moment. Alles hangt af van jouw wensen, voorkeuren en mogelijkheden. We hebben alle voordelen, nadelen en verschillen ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force