Top 10 bezienswaardigheden van Griekenland

Hieronder de top 10 bezienswaardigheden van Griekenland: de meest bekende en beroemde dingen om te doen. Elke Griekenland-liefhebber moet hier ooit geweest zijn.

1. Akropolis van Athene

Op 152 m boven zeeniveau ligt de Akropolis van Athene, een tafelberg die vanuit een groot deel van de stad zichtbaar is. Deze bovenstad (akro=boven, polis=stad) is altijd de religieuze kern van Athene geweest. Men eerde er natuurlijk vooral de godin Athena, beschermgodin van de stad. Op de Akropolis staan een aantal historische bouwwerken zoals het Parthenon,  de Propyleeën, de Tempel van Nikè en het Erechtheion.

2. Meteora

Als u een route rijdt door Centraal-Griekenland, dan mag u een bezoek aan de rotsformaties bij Kalambaka, die door wind- en watererosie een fraai uiterlijk hebben gekregen, niet overslaan. Bovenop deze rotsen zijn in de middeleeuwen kloosters gebouwd, de zogenaamde meteora. Diverse kloosters gingen verloren; op dit moment zijn er nog zes intact, waarvan een deel nog bewoond is door monniken. De kloosters zijn, met gepaste kleding, te bezoeken.

3. Delphi

Delphi werd als de navel van de antieke wereld gezien, Van overal vandaan kwam men hier naar toe om raad te vragen aan het orakel. De archeologische site van Delphi (schitterend gelegen en een fantastische route om te rijden) behoort tot de belangrijkste overblijfselen uit de Griekse Oudheid. Het terrein omvat onder andere tempels, schathuizen, altaren en theaters. In Delphi werden ook de Pythische Spelen gehouden.

4. Olympia

Het antieke Olympia is de plaats waar ooit (in 776 v. Chr.) de Olympische Spelen ontstaan zijn. Nog steeds wordt voorafgaand aan de Olympische Spelen, de vlam in Olympia ontstoken om uiteindelijk de wereld over te reizen naar de plek waar dit vierjaarlijkse evenement gehouden wordt. Olympia was een heiligdom en de spelen werden gehouden ter ere van oppergod  Zeus. De archeologische vindplaats omvat diverse ruïnes en restanten zoals de aan Hera gewijde tempel en de Zeustempel. De mooiste attractie is wel de hardloopbaan!

5. Samariakloof

Eén van de meest beroemde en populaire wandelroutes is die door de Samariakloof op Kreta. De kloof gaat door het Lefki Ori-gebergte, in het zuidwesten van Kreta. De totale tocht is zo’n 16 kilometer lang, waarmee volgens velen de Samariakloof de langste kloof van Europa is.

Het is een inspannende wandeling: een gedegen voorbereiding en goede wandelschoenen zijn noodzakelijk.

6. Athos of Agion Oros

Het schiereiland Athos (deel van Chalkidiki) is een autonome monnikenrepubliek. De berg Athos (2033 m) wordt de Heilige Berg, ‘Agion Oros’, genoemd. Op Athos staan twintig orthodoxe kloosters, die goed afgeschermd zijn voor de buitenwereld. Vrouwen mogen er niet komen, mannen slechts mondjesmaat en alleen met een vooraf aangevraagd visum. Wel worden er boottochten langs de kloosters gemaakt, zodat zowel mannen als vrouwen toch een indruk kunnen krijgen van deze bijzondere plek. Vanaf de boot hebt u een prachtig uitzicht op de kloosters van Athos.

7. Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Alle belangrijke archeologische vondsten uit heel Griekenland zijn te vinden in dit museum. De collectie omvat meer dan tienduizend stukken, waaronder natuurlijk wereldberoemde vondsten zoals het ‘gouden masker van Agagmemnon’ dat Heinrich Schliemann opgroef bij Mykene en het bronzen beeld van Zeus of Poseidon, opgedoken bij de kust van Noord-Evia.

8. Monemvasia

Deze stad draagt de bijnaam ‘Gibraltar van Griekenland’. De stad ligt op 300 meter boven zeeniveau op een kale rots in het zuidoosten van de Peloponnesos. De naam Monemvasia betekent ‘enige toegang’; de smalle strook via land is de enige toegang tot de stad. De stad is een waar openluchtmuseum met vele bezienswaardigheden.

9. Nea Moni-klooster op Chios

Dit Byzantijnse klooster is een exacte kopie van de Agia Sofia in Istanbul en werd gebouwd in de 11e eeuw na Chr. De prachtige mozaïeken zijn zo mooi gemaakt dat het bijna onwerkelijk aandoet!

10. Kaap Sounion

Als laatste punt een bezoek aan het eind van de dag aan de tempel van Poseidon bij Kaap Sounion. Hier is een van de mooiste zonsondergangen  van Griekenland te zien, een absolute must voor ieder die graag bijzondere foto’s en/of video-opnamen maakt. Vanuit iedere hoek maakt u een compleet andere opname waarbij de kleuren in snel tempo veranderen. Een unieke ervaring!

Naast deze top 10 bezienswaardigheden biedt Griekenland nog veel meer om te ontdekken.

Ook interessant...

vroegboekkorting griekenland

Vroegboekkorting Griekenland

Griekenland is een populaire vakantiebestemming, bekend om zijn prachtige stranden, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Vroegboekkorting is een geweldige manier om te profiteren van de beste deals en uw droomvakantie naar Griekenland te plannen. In dit artikel bespreken we waarom Griekenland zo geliefd is onder vakantiegangers, enkele populaire Griekse bestemmingen voor een zonvakantie en hoe ...

Lees meer

Sunweb Griekenland vakantie – AANRADER!

Griekenland is één van de vakantiebestemmingen waar je direct verliefd op wordt. De prachtige witte stranden, indrukwekkende kust, culinair genieten en geschiedenislessen die tot leven komen. Griekenland heeft het allemaal & dankzij Sunweb ga jij naar Griekenland op vakantie. Ontdek het grote Sunweb Griekenland vakantie aanbod. Met Sunweb Griekenland kan jij naar Griekenland biedt tal ...

Lees meer

TUI Griekenland – populaire bestemmingen

Griekenland is lang een minder populaire vakantiebestemming geweest. Maar sinds een aantal jaar plannen meer en meer mensen hun vakantie naar Griekenland. Ook het aanbod van Tui in Griekenland wordt groter. Populaire Griekenland vakanties met Tui > Met Tui naar Griekenland Tui is één van de grootste reisorganisaties in België. Ze hebben een ruim aanbod ...

Lees meer

Last Minute Griekenland

De mogelijkheden van een last minute vakantie naar het zonnige Griekenland zijn vrijwel eindeloos. Griekenland is namelijk erg veelzijdig en heeft tal van heerlijke vakantiebestemmingen. Bruisende eilanden als Rhodos en Kreta, groene, rustigere eilanden als Samos en Corfu, stranden, berglandschappen, een citytrip naar Athene en nog veel meer. Wat je bestemming in Griekenland ook is, ...

Lees meer

Bezienswaardigheden Athene – Wat te doen in Athene

Uiteraard kunt u alle highlights zien van deze bruisende stad, er zijn er heel veel. U zult zich in Athene geen moment vervelen, eerder komt u tijd te kort om al het moois dat deze stad te bieden heeft te bekijken. Wij helpen u een beetje op weg. Hieronder vind je enkel bezienswaardigheden van Athene. ...

Lees meer

Top 10 bezienswaardigheden van Griekenland

Hieronder de top 10 bezienswaardigheden van Griekenland: de meest bekende en beroemde dingen om te doen. Elke Griekenland-liefhebber moet hier ooit geweest zijn. 1. Akropolis van Athene Op 152 m boven zeeniveau ligt de Akropolis van Athene, een tafelberg die vanuit een groot deel van de stad zichtbaar is. Deze bovenstad (akro=boven, polis=stad) is altijd ...

Lees meer

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force