Vakantie Tips

Vakantie Mykonos

Mykonos: Zoveel moois op zo’n klein en rotsachtige eilandje

Mykonos is naast Kreta, Corfu & Rhodos één van de populairste Griekse eilanden. Het blauwe water van de Egeïsche zee. 

Plan je vakantie naar Mykonos

Mykonos is een vrij klein en zeer bekend Grieks vakantie eiland in de Egeïsche Zee, gelegen tussen Tinos, Syros, Paros en Naxos. Maar een ideale vakantiebestemming.

Het eiland werd een bekend jetset eiland eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Wie zijn hier niet geweest? Van alle bekende Grieken tot lady Gaga en vele anderen. Ook veel Nederlandse jetsetters mogen hier graag hun vakantie doorbrengen.

Maar ondanks dat Mykonos hét feesteiland voor de jetset is, is vooral Mykonos-stad, Chora erg aantrekkelijk en leuk om een paar dagen door te brengen. Het Venetië van Griekenland. Daarnaast ligt op slechts een half uurtje varen het Heilige eiland Delos. Erg interessant, dit eiland van de god Apollon. De ligging van het eiland Mykonos is ideaal om een eilandhop combinatiereis te maken naar Paros en Naxos. Paros ligt op 45 min varen van Mykonos en Naxos weer op 45 min varen vanaf Paros. Dus snel en makkelijk bereikbaar en daardoor is het ideaal om uw eilandhopvakantie op Mykonos te starten. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Mykonos maakt deze combinatiereis helemaal comfortabel. Geen lange wachttijden in de haven dus!

Mykonos heeft geen hoge bergen of heuvels, het is eigenlijk een vrij vlak eiland. De baai bij Panormos is de diepste baai op het eiland, hij dringt enkele kilometers het eiland binnen. De hele kustlijn van Mykonos bestaat uit 20 fantastische baaien, inhammen en stranden. In het zuiden treft u de bekende en beroemde stranden van het eiland aan. Hier is ook het wegennet vrij uitgebreid. Inmiddels heeft Mykonos naast de oude haven in de stad, op zo’n 300 m van het oude stadscentrum, ook een nieuwe haven bij de havenplaats Tourlos, 3 km ten noorden van de stad.

Vakantie MYKONOS, HET VENETIË VAN GRIEKENLAND

Op Mykonos is het moeilijk om nog wat van de natuur van het eiland te zien. Dit eiland is zo volgebouwd dat er bijna niets meer onbebouwd is. Elke millimeter land of zand is nog altijd een enorm fortuin waard sinds het eiland een bekend jetset eiland werd eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Wie zijn hier niet geweest? Van alle bekende Grieken tot lady Gaga en vele anderen. Ook veel Nederlandse jetsetters mogen hier graag hun vakantie doorbrengen.

Maar ondanks dat Mykonos hét feesteiland voor de jetset is, is vooral Mykonos-stad, Chora erg aantrekkelijk en leuk om een paar dagen door te brengen. Het Venetië van Griekenland. Daarnaast ligt op slechts een half uurtje het Heilige eiland Delos. Erg interessant, dit eiland van de god Apollon. Daarnaast is de ligging van Mykonos ideaal om een islandhopcombinatie te maken naar Paros en Naxos. Paros ligt op 45 min varen van Mykonos en Naxos weer op 45 min varen vanaf Paros. Dus snel en makkelijk bereikbaar en daardoor is het ideaal om uw eilandhopcombinatie op Mykonos te starten. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Mykonos maakt deze combinatiereis helemaal comfortabel. Geen lange wachttijden in de haven dus!

Mykonos heeft geen hoge bergen of heuvels, het is eigenlijk een vrij vlak eiland. De baai bij Panormos is de diepste baai op het eiland, hij dringt enkele kilometers het eiland binnen. De hele kustlijn van Mykonos bestaat uit 20 fantastische baaien, inhammen en stranden. In het zuiden treft u de bekende en beroemde stranden van het eiland aan. Hier is ook het wegennet vrij uitgebreid. Inmiddels heeft Mykonos naast de oude haven in de stad, op zo’n 300 m van het oude stadscentrum, ook een nieuwe haven bij de havenplaats Tourlos, 3 km ten noorden van de stad.

PLAATSEN EN DORPEN OP MYKONOS

Chóra de hoofdstad van Mykonos bezit één van de meest pittoreske havens van de Cycladen en de wirwar van straatjes biedt telkens weer schitterende uitzichten. Tot de meest bekende hoekjes van dit wellicht grootste Cycladische dorp behoren de Paraportianí-kerk, de Mitrópoli, de wijk Venetiá met de mooie huisjes vlak aan zee, de Tría Pigádia (drie waterputten  die tot de jaren 1950 de enige watervoorziening van Chóra vormden!), de molens (Káto Míli) op een wal vlak bij de zee. Van boven bij de ringweg en zeker van bij de hoog gelegen Boni-molen geniet men van een schitterend uitzicht over het stadje. Ook de rijke musea verdienen een bezoek, en dan vooral het Archeologisch Museum, het Folklore Museum en het Museum van de Egeïsche Marine.

In het binnenland van Mykonos is er maar één belangrijk dorp te vermelden, Ano Merá; hier ligt ook het bekende mannenklooster van Panagía tis Tourlianís, dat dateert uit 1542 en opvalt op door de mooie klokkentoren; het heeft ook een heel mooie iconostase en een rijk museum. In het binnenland vallen verder de vele kerkjes en kapellen op, 365 zegt men – vaak zijn ze gebouwd als ex-voto’s door de zeelieden van het eiland, soms ook als begraafplaats.

STRANDEN VAN MYKONOS

De stranden in het noordelijk deel van het eiland Mykonos zijn de bekendste: Toúrlos en Agios Stéfanos ten noorden van Chóra en die van Pánormos en Fteliá aan de baai van Pánormos.

Maar het zijn vooral de stranden van het zuiden die een kosmopolitische uitstraling hebben, de stranden van Ornós, Psaroú, Platýs Gialós en Paránga, en zeker die van Paradise, Super Paradise, Eliá en Kalafáti. De stranden van Paradise en Super Paradise, vroeger alleen te bereiken met bootjes, maar nu ook per bus, zijn heel bekend bij naturisten.

GESCHIEDENIS VAN MYKONOS

Mooie vondsten in het Archeologisch Museum bewijzen dat Mykonos een bloeiend centrum van de Cycladische (2000 – 1600 v. Chr.) en ook van de Mykeense beschaving (1600 – 1200 v. Chr.) was. Tijdens de klassieke Griekse tijd evenwel was Mykonos, in tegenstelling tot zijn kleine buur Dílos, van vrij weinig betekenis. Later volgde het eiland de geschiedenis van de andere Cycladen, met o.a. de verovering door de Venetiaanse gebroeders Gizi in 1207 en de bezetting door de Turken vanaf 1537. Het is tijdens het Turkse bewind dat Mykonos een belangrijk scheepvaartcentrum werd; het eiland beschikte over 22 oorlogsschepen bij het begin van de Griekse vrijheidsstrijd in 1821.

Vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw  begon de opgang van Mykonos als toeristisch centrum, vooral vanwege het prachtige Chóra en de heel mooie stranden. Deze toeristische ontwikkeling leidde jammer genoeg tot een te overheersend nachtleven, zodat de beste periode om Mykonos te bezoeken in het voor- en naseizoen ligt.

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €200 korting op vakanties in 2023