Als de naam Kreta valt, dan roept dat bij vele van u direct associaties op! Denk maar aan deze prachtige film ‘Zorba de Griek’, naar het boek van de Kretenzische schrijver Nikos Kazantzakis met in de hoofdrol de legendarische acteur Anthony Quinn, opgenomen in 1964. Een andere unieke film die is opgenomen op Kreta is ‘Wie betaald de veerman’? Mede door deze films werdt het eiland al snel ontdekt door het toerisme. Nu, vele jaren later, is het nog altijd een favoriete bestemming. Niet verwonderlijk, er valt hier zoveel te ontdekken dat een vakantie niet genoeg is. Mede door het grote oppervlak van het eiland kan elke Kreta vakantie weer totaal anders worden.

Bekijk de vakanties naar Kreta

Kreta is met een oppervlakte van ruim 8300 km² het grootste en tevens het meest zuidelijke eiland van Griekenland. Op Kreta treft u alle ingredienten aan voor een onvergetelijke Griekenland vakantie: heerlijke stranden, zon, zee, een overweldigende, bergachtige natuur, schilderachtige haven plaatsjes, historische steden, musea en vele archeologische opgravingen. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van het bijzondere eiland Kreta en geniet van het traditionele Kretenzer leven!

Kreta, het meest veelzijdige  Griekse eiland

Als de naam Kreta valt, dan roept dat bij velen van u direct mooie associaties op! Denk aan de prachtige film ‘Zorba de Griek’, naar het boek van de Kretenzische schrijver Nikos Kazantzakis met in de hoofdrol de legendarische acteur Anthony Quinn, opgenomen in 1964. Een andere unieke film opgenomen op Kreta, is natuurlijk ‘Wie betaalt de veerman’? Mede door deze films werd het eiland al snel ontdekt door het toerisme. Nu, vele jaren later, is het nog altijd een favoriete bestemming. Niet verwonderlijk, er valt hier zoveel te ontdekken dat één vakantie niet genoeg is. Mede door het grote oppervlak van het eiland kan elke Kretavakantie weer totaal anders worden.

Kreta is met een oppervlakte van ruim 8300 km²  het grootste en tevens het meest zuidelijke eiland van Griekenland. Op Kreta treft u alle ingrediënten aan voor een onvergetelijke Griekenlandvakantie: heerlijke stranden, zon, zee, een overweldigende, bergachtige natuur, schil- derachtige havenplaatsjes, historische steden, musea en vele archeologische opgravingen. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van dit bijzondere eiland en geniet van het traditionele Kretenzer leven!

Ligging en klimaat

Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche zee en vormt de grens met de Libische zee. Het eiland is 260 km lang en de breedte varieert van 12 tot 61 km. De kustlijn van het eiland is ca. 960 km. U vindt er prachtige baaien, waar rust de sfeer bepaalt,  maar uiteraard ook stranden met uitgebreide faciliteiten zoals watersport, ligbedden, parasols en taverna’s. In de zomermaanden kan het eiland zich verheugen op een heerlijk verkoelende bries, maar door zijn zuidelijke ligging is Kreta bij uitstek ook een bestemming voor het heel vroege voorjaar en het late najaar. Ook dan zult u hier bijna altijd nog heerlijk weer treffen. De vele olijfbomen en wijngaarden groeien weelderig in dit aangename klimaat.

Goed bereikbaar

Mede doordat Kreta als een van de eerste eilanden het toerisme in Griekenland verwelkomde, kent het vele faciliteiten die bijdragen aan dé perfecte Griekenlandvakantie, zoals goede wegen en maar liefst drie luchthavens. De luchthaven van Heraklion ligt midden op het eiland aan de noordkust.  Maar daarnaast is er een luchthaven bij Chania in het westen en een bij Sitia in het oosten.

Landschap

Het eiland is verdeeld in vier districten; Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi. Het landschap wordt gedomineerd door bergketens die van oost naar west lopen. Schitterende landschappen en spectaculaire kloven zijn hiervan het resultaat. In het oosten vindt u het bekende Dikti-gebergte; de hoogste top hier is 2148 meter. Het Ida-gebergte ook wel Psiloritis genoemd, ligt ongeveer in het midden van het eiland. Psiloritis is met haar 2456 meter hoogte de hoogste bergtop van Kreta. In het westen bevinden zich de ‘Lefka Ori’ ofwel de Witte Bergen met een hoogste top van 2454 meter. Door dit gebergte loopt de beroemde 18 km lange Samaria-kloof. Opmerkelijk zijn het aantal hoogvlaktes die veelal ronde vormen hebben. De bekendste is het Lassithi-plateau, een zeer vruchtbaar gebied. Andere hoogvlaktes zijn het Omalosplateau en het Nidhaplateau, ontstaan uit opgedroogde meren en minder vruchtbaar.

STRANDEN van Kreta

Stranden en baaien

Aangezien het eiland een kustlijn heeft van een kleine duizend kilometer, beschikt het over ontelbare stranden in allerlei varianten. Neem altijd uw strandkleding mee als u er op uittrekt, u zult ongetwijfeld prachtige stranden en baaitjes tegenkomen!

Tip

Het palmenstrand van Vai is leuk om te bezoeken; hier werd ooit de bekende ‘Bountyreclame’ opgenomen.

Flora en fauna op Kreta

Kreta, of eigenlijk Kriti, betekent in het Grieks letter- lijk: krijt. De bodem van Kreta bestaat  dan ook voor een groot deel uit kalksteen. Er groeien op Kreta veel inheemse bloemen- en plantensoorten en kruiden, zoals tijm, munt, oregano en basilicum. Daarnaast staan er ca.25 miljoen olijfbomen en natuurlijk volop sinaasappel-, mandarijn- en citroenbomen.Vanaf de maand november staat alles op Kreta in het teken van de olijfoogst.

Op Kreta leven ook veel bijzondere dieren zoals de beroemde Kri-Kri-geit, die alleen hier voorkomt. Daarnaast leven hier ook de Kretenzische wilde kat, de Kretenzische das en een stekelmuis met de naam Acomys Minus. In de lucht kunt u bijzondere roofvogels spotten,  bijvoorbeeld de lammergier, de Kretenzische gier en de goudadelaar. Op sommige stranden aan de noordkust van Chania en vooral aan de stranden aan de zuidkust nabij Komos beach leggen de beschermde ‘caretta-caretta’-zeeschildpadden  hun eieren.

SPECIALITEITEN VAN KRETA

Smaak en traditie

Kreta kent een van de oudste en smakelijkste culinaire tradities ter wereld, een traditie van smaken, geuren, ingrediënten en stijlen die begonnen is in voorhistorische tijden en die tot vandaag de dag wordt voortgezet. Het mediterrane dieet is van Kreta afkomstig.

De Kretenzische keuken wordt als een van de gezondste en lekkerste van Europa aangemerkt. De gemiddelde levensverwachting van de inwoners van Kreta ligt dan ook fors hoger dan elders in Europa.

Kretenzers voeden zich veelal met producten  van eigen bodem. Men eet zeer veel tuinbouwproducten, bladgroenten, fruit, kaasproducten, honing, peulvruchten en vis die men bereidt met olijfolie. Het eten wordt op smaak gebracht met kruiden en planten uit de bergen, zoals tijm, oregano en basilicum.

Tijdens uw verblijf op Kreta kunt u in de taverna’s kennismaken met de pure Kretenzische keuken. Uiteraard vindt u in de vele restaurantjes ook de internationale  gerechten. In de traditionele dorpjes zult u veel lokale specialiteiten op de kaart aantreffen, die vaak van regio tot regio verschillen. Kreta kent ook heerlijke lokale wijnen. De wijngaarden komt u veelvuldig tegen op het eiland.

DORPEN EN STADJES OP KRETA

Kreta is met zijn 8300 kmhet grootste eiland van de Griekse archipel. Er zijn talloze dorpen en stadjes op het eiland met in totaal zo’n 600.000 inwoners. Wij benoemen hier onze favoriete dorpen en stadjes en per regio treft u ook nog een aantal van de mooiste dorpen en stadjes, het is ondoenlijk om alle dorpen en stadjes te benoemen en te beschrijven.

 • Kissamos
 • Paleochora
 • Chania
 • Rethymnon
 • Plakias
 • Heraklion
 • Knossos
 • Elounda
 • Agios Nikolaos
 • Spina Longa
 • Makri Gialos
 • Vai
 • Phaistos
 • Mirtos
 • Ierapetra
 • Chrissi

GESCHIEDENIS van Kreta

Ga je op vakantie naar Kreta, dan is het altijd leuk om een beetje geschiedenis te kennen van de stad.

Kreta, bakermat van onze beschaving

De geschiedenis van het eiland gaat ver terug. De eerste bewoners kwamen hier vanuit klein-Azië in de Neolithische periode, zo’n 6000 jaar v. Chr. De Minoïsche periode begon zo’n 2600 jaar v. Chr. Deze oude, hoog- staande beschaving, die meer dan 1500 jaar geduurd heeft, wordt gezien als het begin van de Europese cultuur. Het paleis Knossos van koning Minos (bij Heraklion) is een ‘must’ voor gasten die van archeologie houden. U kunt hier de goed gerestaureerde opgravingen bekijken van deze heel oude beschaving. Maar u kunt ook op veel andere plaatsen op het eiland bijzondere archeologische bezienswaardigheden bekijken, zoals bij Phaistos (Festos) en Górtys.

Tip

Breng voor uw bezoek aan Knossos eerst een bezoek aan het Archeologisch Museum in Heraklion, waar alle kostbare schatten worden bewaard. U zult daarna de waarde van deze opgraving nóg beter begrijpen en waarderen.

Phaistos

In het zuiden van Kreta, op zes kilometer van de kust, ligt de opgraving van Phaistos (of Festos). Deze opgraving kan vanuit Mirtos goed bezocht worden. Hij is kleiner, minder bekend en veel rustiger dan die van Knossos. Anders dan bij Knossos zijn de resten van de paleizen die hier gestaan hebben, niet gerestaureerd of herbouwd, waardoor de opgraving door veel archeologen als authentieker beschouwd wordt. Vanwege de ligging op een heuvel is het uitzicht er bijzonder fraai. De beroemde schijf van Phaistos, waarover al veel gespeculeerd is, is hier trouwens gevonden.

Privacy policy | Contact - SEO dankzij SEO Force