Vakantie Tips

Met de auto naar Frankrijk (tips & adviezen)

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming en biedt een breed scala aan bezienswaardigheden, prachtige landschappen en culturele hoogtepunten. Het land is bovendien uitstekend te verkennen met de auto. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het plannen van een autovakantie naar Frankrijk, tips om je rit aangenamer te maken, waar je naartoe kunt gaan en wat de beste reistijd is voor een autovakantie. We sluiten af met enkele veelgestelde vragen over met de auto naar Frankrijk.

Waar kun je naartoe met de auto in Frankrijk?

Frankrijk heeft talloze prachtige bestemmingen die je met de auto kunt verkennen. Enkele populaire opties zijn:

 1. De Franse Rivièra: Geniet van de glamoureuze badplaatsen, zoals Nice, Cannes en Saint-Tropez, en ontdek de charmante dorpjes en adembenemende uitzichten langs de kust.
 2. De Provence: Verken het schilderachtige landschap, de historische steden en de wereldberoemde lavendelvelden van de Provence.
 3. De Loirevallei: Bezoek de indrukwekkende kastelen en wijngaarden van de Loirevallei, een UNESCO-werelderfgoed.
 4. Normandië: Ontdek de rijke geschiedenis en het prachtige landschap van Normandië, inclusief de invasiestranden uit de Tweede Wereldoorlog en het iconische Mont Saint-Michel.
 5. De Pyreneeën: Geniet van de spectaculaire berglandschappen, pittoreske dorpjes en outdoor activiteiten in de Pyreneeën.

Waar moet je op letten bij het plannen van een autovakantie naar Frankrijk?

 1. Verkeersregels: Zorg ervoor dat je bekend bent met de verkeersregels in Frankrijk. Denk hierbij aan snelheidslimieten, voorrangsregels en parkeerbeleid. Houd er rekening mee dat je in Frankrijk verplicht bent om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en alcoholtest in je auto te hebben.
 2. Tolwegen: In Frankrijk zijn er veel tolwegen, vooral op de snelwegen. Informeer van tevoren over de kosten en overweeg alternatieve routes als je geld wilt besparen.
 3. Navigatie: Zorg voor een betrouwbaar navigatiesysteem of een gedetailleerde wegenkaart om gemakkelijk je weg te vinden in Frankrijk.
 4. Auto-onderhoud: Controleer je auto voor vertrek op eventuele mankementen en zorg ervoor dat deze in goede staat verkeert. Denk hierbij aan het controleren van de bandenspanning, oliepeil en koelvloeistof.
 5. Reisverzekering: Sluit een reisverzekering af die dekking biedt voor autovakanties, inclusief pechhulp en vervangend vervoer indien nodig.

Tips om je rit naar Frankrijk aangenamer te maken

 1. Plan je route: Plan je route van tevoren en houd rekening met rustpauzes en overnachtingen. Probeer drukke wegen en spitsuren te vermijden om stress en files te minimaliseren.
 2. Entertainment: Zorg voor voldoende entertainment tijdens de reis, zoals muziek, luisterboeken of spelletjes voor kinderen.
 3. Comfort: Zorg voor comfortabele kleding en een goede zitpositie tijdens het rijden. Neem regelmatig pauzes om te rusten en te ontspannen.
 4. Eten en drinken: Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg, zoals snacks, fruit en water. Stop bij lokale markten of supermarkten om verse producten in te slaan.

Beste reistijd voor een autovakantie naar Frankrijk

De beste reistijd voor een autovakantie naar Frankrijk hangt af van je bestemming en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen zijn de zomermaanden (juni tot augustus) het populairst, met warm weer en veel zonneschijn. Houd er echter rekening mee dat het tijdens deze periode druk kan zijn op de wegen en bij toeristische bezienswaardigheden.

Het voor- en najaar (april-mei en september-oktober) bieden mildere temperaturen en minder drukte, waardoor dit ook aantrekkelijke periodes zijn voor een autovakantie. In de wintermaanden (november-maart) kunnen de weersomstandigheden variëren, afhankelijk van de regio, maar het is een uitstekende tijd voor een bezoek aan de Franse skigebieden.

Veelgestelde vragen over met de auto naar Frankrijk

1. Heb ik een milieusticker nodig voor mijn auto in Frankrijk?

In sommige Franse steden, zoals Parijs, Lyon en Grenoble, zijn milieuzones ingesteld waar je een milieusticker (Crit’Air) nodig hebt om met je auto te mogen rijden. Deze sticker geeft aan hoe vervuilend je auto is en kan online worden aangevraagd.

2. Is het verplicht om winterbanden te hebben in Frankrijk?

Winterbanden zijn niet verplicht in heel Frankrijk, maar in sommige bergachtige gebieden kunnen ze tijdens de wintermaanden wel verplicht zijn. Het is raadzaam om de lokale regelgeving te controleren voordat je op reis gaat.

3. Wat is de maximumsnelheid op Franse wegen?

De maximumsnelheid op Franse snelwegen is 130 km/u (bij droog weer) en 110 km/u (bij nat weer). Op provinciale wegen is de limiet 80 km/u en in stedelijke gebieden 50 km/u.

Een autovakantie naar Frankrijk biedt je de vrijheid om dit prachtige land in je eigen tempo te verkennen. Met de juiste voorbereiding en planning, evenals het kiezen van de beste reistijd en bestemmingen, kun je genieten van een onvergetelijke reiservaring.

Inhoudstabel
Misschien vind je dit ook interessant:

Weekendje weg naar Parijs

Een weekendje weg naar Parijs! Heerlijk vooruitzicht. De Franse hoofdstad ligt op enkele uurtjes van ons verwijderd. Het is dus dé ideale bestemming voor een

10 mooiste plekken in de Provence

De Provence in Zuid-Frankrijk is één van de mooiste & populairste bestemmingen van La Douce France. Steden zoals Marseille, Saint-Tropez, Cannes, Nice, Avignon Grenoble vallen

Goedkoop tanken in Frankrijk

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk? Of moet je Frankrijk doorkruisen opweg naar Spanje of Italië? Als je in Frankrijk moet tanken,

Kaart van Parijs

Parijs is een prachtige maar grote stad. Een kaart van Parijs komt dus zeker van pas als je de Franse hoofdstad wil bezoeken. Oriënteer je

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €50 extra korting p.p. Last minute

Boek voor 28/08/2023!!