Vakantie Tips

Cruise – Waar moet je op letten? En wat moet je weten

Ga je binnenkort voor het eerst een cruise vakantie maken? Leuk! Cruises zijn echt de moeite waard en moet je eens meegemaakt hebben. Maar zomaar op een cruise stappen, zonder enige voorbereiding, dat raden we je niet aan! Hieronder enkele zaken waar je zeker moet op letten voor jouw volgende cruise vakantie. Gaande van het boeken van jouw cruise (bestemming) tot de kledingvoorschriften & wat je kan doen tegen zeeziekte.

Cruise vakantie? Waar moet je op letten?

Alvorens je je cruise gaat boeken, is het belangrijk om te weten bij welke rederij het beste bij je past. Hou je liever van formeel en formele diners of heb je liever een informele sfeer met kinderen. EN natuurlijk ook je beschikbare budget is bepalend voor de cruise die je gaat maken.

Welk schip verkies je?

Ook bekijk je best de mogelijkheden en faciliteiten die je gekozen cruiseschip zal hebben. Grotere schepen hebben meer mogelijkheden qua entertainment, activiteiten en eet mogelijkheden. Ze zullen zachter varen of stilliggen in open zee. Dit is dan ook een ideale keuze voor reizigers die gevoelig zijn aan zeeziekte.

Kies je eerder voor een kleiner schip, met minder reizigers aan boord. Dan geniet je vaak meer van een betere/persoonlijkere service. Het grote voordeel van de kleinere cruise schepen, is dat ze vaak ook kleinere havens kunnen bereiken. Hierdoor heb je meer mogelijkheden qua excursies e.d.

Kies je kajuit

Op de meeste cruise schepen heb je de mogelijkheid om een bepaalde kajuit te kiezen. Elk type kajuit heeft dan ook zijn prijs. Zo heb je keuze uit een binnenkajuit, buitenkajuit, balkonkajuit.

  • Binnenkajuit: dit zijn vaak de goedkoopste kajuiten. Ze zijn precies hetzelfde als de andere kajuiten maar hebben geen raam. Met andere woorden, je kan niet naar buiten kijken. Als je enkel in je kajuit vertoeft om te slapen, dan hoeft dit zeker geen nadeel te zijn.
  • Buitenkajuit: deze kajuit beschikt, in vergelijking met de binnenkajuit, wel over een raam waardoor je naar buiten kunt kijken. Maar hier hoef je geen grote glaspartij te verwachten. Dit is vaak een klein rond raampje. Maar je hebt wel meer zicht op de zee en bestemmingen.
  • Balkonkajuit: deze kajuiten zijn vaak iets hoger gelegen en beschikken over een eigen balkon. De ideale oplossing voor wanneer je enkele dagen op zee bent. Zo kan jij rustig op je eigen privé balkon genieten van het uitzicht.

TIP: Bekijk op voorhand de vaarrichting van het schip & kies daarmee ook de ligging van je kajuit. Zeker als je een buitenkajuit of balkonkajuit kiest. Zo kan je meer genieten van de zon.

Locatie van je kajuit kan bepalend zijn

Ben je een lichte slaper dan raden we je niet aan om dichtbij de entertainment zalen te slapen.

Ben je snel zeeziek? Kies dan een kajuit in het midden van het schip en op een lagere verdieping. HIerdoor vang je minder golven op waardoor je minder last hebt van zeeziekte.

Vertrek locatie van je cruise

Ook belangrijk is de vertreklocatie van je cruise. Niet alle cruises zullen vanuit België of Nederland vertrekken. Vaak moet je bvb eerst naar een andere Europese grootstad reizen om daar aan boord te gaan van je cruise. Dit hou je ook best in je achterhoofd zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ontdek hier de cruises vanuit België

Ontdek hier de cruises vanuit Nederland

Excursies tijdens de cruise

Wanneer je aan wal gaat op één van de bestemmingen, dan kan je vaak enkele excursies, uitstappen of tours doen (georganiseerd vanuit de cruise). Maak vaak is het interessanter om zelf alles te regelen. Zo ben je niet afhankelijk van de andere reizigers & kan je meer dingen doen.

Zorg wel dat je op tijd terug bent.

Hoge kosten voor mobiele data

Wil je graag nog surfen of even iets posten op Facebook / Instagram? Zorg er dan voor dat je kan surfen op de wifi van het cruiseschip. Surfen op je mobiele data zal je handenvol geld kosten. Op open zee connecteert je smartphone met het Maritieme netwerk. Dit hooft, net zoals het netwerk van Zwitserland, niet tot de Eurozone waardoor je heel wat geld kunt verbruiken.

Zeeziekte – wat je ertegen kan doen

Zoals hierboven reeds vermeld, is de keuze van je kajuit heel bepalend om sneller of minder snel zeeziek te worden. Zorg dat je voorbereid bent en koop (thuis) de nodige medicatie. Op het cruiseschip is genoeg drinken heel belangrijk.

Hou de planning in de gaten

TIjdens je cruise vakantie ga je zeker ergens aanmeren op een bepaalde vakantiebestemming. Probeer dan ook zoveel mogelijk deze stop te halen. Hou de planning goed in de gaten om te weten waar & wanneer je ergens zult aanmeren. Ligt je op dat moment nog aan het zwembad, dan verlies je wat tijd om je klaar te gaan maken.

Vergeet de “cruise aanbiedingen” niet

Een cruise vakantie is vaak niet de goedkoopste vakantie. Maar je moet het correct vergelijken. Als je een cruise vakantie boekt, dan zitten hier vaak al heel wat zaken in zoals maaltijden, dranken, … Zaken die je bij een andere vakantie ook nog apart moet betalen.

En je vakantie begint al van zodra je het cruise schip opstapt & reist naar je uiteindelijke vakantiebestemming. Maar daarnaast zijn er ook heel wat aanbiedingen voor de cruise vakanties.

Genoeg tips zodat jij voorbereid bent voor jouw cruise vakantie. Heb je al beslist naar welke bestemming je wilt varen? Ontdek hier de leukste cruise bestemmingen.

Inhoudstabel
Misschien vind je dit ook interessant:

Cruises vanuit België

Genieten van een prachtige cruise en starten vanuit België? Cruises vanuit België zijn populair onder de Belgen. De eenvoudig om vanuit eigen land op vakantie

Sunweb cruises

Sunweb biedt naast ook vliegvakanties en autovakanties ook cruise vakanties aan. Via Sunweb kan je de cruises vakanties boeken van bij de grootste rederijen. Een

riviercruise
Cruise

Populaire riviercruises in Europa!

Laat je meenemen doorheen het centrum van Europa langs de mooiste landschappen en prachtige steden met veel cultuur en geschiedenis. Kom tot rust en geniet

goedkope cruise vakantie
Cruise

Goedkope cruise vakanties

Cruise vakanties geven een perfecte mix tussen comfort, genieten, mooi weer & het bezoeken van enkele top bestemmingen. Hieronder vind je dé tips om goedkope

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €50 extra korting p.p. Last minute

Boek voor 28/08/2023!!